Изпълнили сме над 90% от поетите ангажименти, заявени при встъпването ни в длъжност. Това заяви на брифинг в Министерски съвет служебният премиер Георги Близнашки, предаде БГНЕС.

Според Близнашки, може би процентът е щял да бъде малко по-висок, ако не ставало дума за начинания, които не зависят само от дейността на правителството, но и от съпричастността на европейски институции. Служебният премиер констатира, че работата на служебното правителство навлиза в служебната си фаза и заяви, че кабинетът се готви да даде отчет за работата си пред обществото.

Той припомни задачи на кабинета, които той е свършил, а именно организирането на свободни и честни избори, подготвяне и внасяне в НС проекта за актуализация на бюджета за 2014 г., възстановяване на диалога с ЕС, стартиране на реформи в сектор енергетика, като са били изготвени промени в Закона за енергетиката за трансформиране на ДКЕВР в "независим регулатор", програмата "Визия 2020", актуализиране на стратегия за реформата в съдебната система.

Окончателният отчет на кабинета щял да бъде представен, когато има излъчено ново правителство. Проявихме стремеж за отговорно и дългосрочни мислене. Служебното правителство подготви редица законопроекти, които не търпят отлагане и ще ги внесем в НС. Първата точка от дневния ред на НС трябва да бъде свързана с актуализацията на държавния бюджет за 2014 г., коментира Близнашки. Той информира, че в НС са внесени са няколко стратегии, свързани със сферата на образованието.

Близнашки обърна специално внимание по темата с чистката. Имаше твърде много спекулации по темата за назначенията, не може да се говори за чистка, става дума за минимални промени, според него. Той заяви, че числата, излезли по медиите не отговаряли на истината. 218 служители на ръководни постове в администрацията бяха освободени и на тяхно място бяха назначени други хора. В останалите случаи - около 400 души били напуснали доброволно, имало и размествания в администрацията. Не може и не трябва да се говори за чистка в държавната администрация от служебния кабинет, заяви той.

Близнашки коментира,че се работи по темата за анализ на предстоящия бюджет за 2015 г. Това, което зависи от нас, го правим, за да няма прекъсване в работата на правителството по тези въпроси, добави той.