Около 100 000 унгарци излязоха отново на протест в столицата Будапеща срещу планирания от правителството данък върху трафика на данни. Гражданите изразиха недоволство и срещу политиката на премиера Виктор Орбан, която според тях подкопава демократичните основни и влошава отношенията с партньорите от Европейския съюз, предаде агенция „Ройтерс“.

Това със сигурност е и най-големият протест, откакто сегашното правителство пое властта през 2010 г. Оттогава кабинетът „Орбан“ наложи специални данъци за банките, търговията на дребно, енергетиката и телекомуникациите. Целта бе да се гарантира, че бюджетният дефицит няма да излезе извън позволените рамки. В същото време обаче действията на правителството застрашиха печалбите във въпросните сектори и подразниха международните инвеститори.

Плановете за „интернет данъка“ бяха обявени за първи път рез миналата седмица, когато проектобюджетът за следващата година бе представен в парламента. В него се предвижда задължение за интернет доставчиците да плащат данък от 150 форинта (0,48 евро) за всеки гигабайт трафик на данни. След първия протест обаче от правителството заявиха, че ще редуцират налога и той ще бъде ограничен до 2,26 евро на месец за физическите лица и 4,85 евро за компаниите.

Това обаче не можа да успокои недоволните граждани и снощните протести бяха още по-масови. Много от гражданите държаха плакати с надпис „ERROR!”(бел. ред. - грешка) и „Колко пъти искате да ни одерете?“.

Планираният данък бе разкритикуван и от Европейската комисия. Говорител на комисаря по цифров дневен ред Нели Крус заяви, че се наблюдава серия от действия, които ограничават свободите, без да удовлетворяват някакъв по-широк икономически или социален интерес.