В изказване пред Папската академия на науките папа Франциск направи коментари, които според експертите слагат край на „псевдо теориите” за Сътворението и Интелигентния дизайн, които, според някои, са били окуражавани от предшественика му Бенедикт XVI, предадоха световните агенции. Теориите за еволюцията и Големия взрив са истина, а Господ не е „магьосник с вълшебна пръчица”, обяви папата.
Франциск обясни, че и двете научни теории не са несъвместими със съществуването на създател и се аргументира, че те го „изискват”.

„Когато четем за Сътворението в книга Битие, ние рискуваме да си представим Бог като магьосник, с вълшебна пръчица и способен да направи всичко. Но това не е така”, каза папата. „Той е създал човеците и ги е оставил да се развият според вътрешните закони, които е дал на всекиго, така че да могат да достигнат своята завършеност”, поясни той.

"Големият взрив, който днес смятаме, че е в основата на произхода на света, не противоречи с намесата на божествения Създател, напротив - изисква такава намеса", аргументира се папа Франциск. "Еволюцията в природата не е несъвместима с идеята за сътворението, тъй като еволюцията изисква сътворението на същества, които да еволюират", каза той.

Твърдението на папата е значимо, признават и италиански учени. Католическата църква е силно консервативна и има традиции в отхвърлянето на научните постижения, особено в областта на космологията с отричането на факта, че Земята е кръгла и се върти около Слънцето.

Предшественикът на Франциск - папа Бенедикт XVI, се смяташе, че поддържа псевдонаучни теории като креационизъм и "интелигентен дизайн" - вярата, че Господ буквално е създал света за 6 дни, че е направил мъжа от кал, а жената от реброто му, създал е с ръцете си в един и същи ден всички съществуващи животни и т.н.

Въпреки позицията си за сближаване с научните теории, папа Франциск похвали постиженията на предшественика си в областта на теологията. Той откри бронзов бюст на Бенедикт XVI във Ватиканските градини. "Никой не може да каже, че ученето и науката са покрусили него и любовта му към Бог и към ближния", каза Франциск за Бенедикт. "Напротив, знанието, мъдростта и молитвата разшириха сърцето и духа му", продължи той и благодари на Бог за дара, който е бил понтификът.