Всеки път, когато прекалим с алкохола си казваме, че е за последно. И така до следващия път! Позната история. Дори да нямате проблеми с алкохола, добрата компания, приповдигнатото настроение и силната музика могат да бъдат доста сериозни причини да злоупотребите с питиетата.
Но има и някои неща, които в комбинация с алкохол причиняват истински ад. За да се предпазите от ужасяващите странични ефекти на злокобните комбинации, az-jenata.bg посочва какво не трябва да смесвате никога с алкохол!

Лекарства

По принцип нито едно лекарство не се усвоява от организма нормално, когато е в комбинация с алкохол. Но някои са особено опасни, защото алкохолът може силно да повиши или да намали действието им.

Освен това при насищането на кръвта с алкохол и химически субстанции, реакциите, които могат да последват, влияят изключително зле на мозъка и може да доведат до доста сериозни и рискови състояния.

Лекарства, които задължително не трябва да смесвате с алкохол са болкоуспокояващи, антидепресанти, антибиотици, антихистамини, деконгестанти, сиропи за кашлица.

Рискът от загуба на контрол върху моториката се увеличава рязко. Кръвоносните съдове се стесняват изключително, което възпрепятства свободното преминаване на кръвта. Дори обикновената ацетилсалицилова киселина (известна като аспирин) става още по-опасна в комбинация с алкохол, защото рискът от кръвотечение, язва на стомаха и дванадесетопръстника нараства.

Ако се случи да направите лоша комбинация с алкохол и лекарства, вероятните симптоми, които може да изпитате са сърцебиене, силен световъртеж, сънливост, депресия, некоординираност, гадене, повръщане, стомашно разстройство. Опасността от моментално сериозно увреждане на черния дроб е доста голяма.

Енергийни напитки

Смесването на алкохол с енергийни напитки може на пръв поглед да изглежда безобидно, а и промоционалните комбинации по заведенията винаги са примамливи, но това крие доста здравословни рискове.

При нормални обстоятелства повечето от хората се чувстват мудни и сънливи след няколко питиета. Но намесването на енергийните напитки в картинката може да забави този процес на осъзнаване и така понятието за „твърде много“ се размива.

По този начин човек поглъща огромни количества алкохол, а големите дози кофеин в енергийните напитки допълнително повишават кръвното налягане, освен стеснените съдове. Тази комбинация крие наистина сериозни опасности за здравето и живота.

Марихуана

Марихуаната е разрешена за медицински цели в някои държави. У нас не е, но въпреки това много хора я употребяват и то с алкохол. Смесването на двете субстанции силно намалява способността за координация и забавя рефлексите. Появява се силна умора, отпуснатост и замъглено съзнание.

Офис партита

Тази комбинация може да се окаже една от най-злокобните! Да се напиете пред колегите понякога не е чак толкова страшно, особено ако вече сте близки и дори приятели. Но ако се изложите пред шефа или колегите от другите отдели, не е сигурно какво точно ще стане с репутацията ви от тук нататък.

Някои хора имат лошо пиянство и могат сериозно да се изложат пред професионалните си партньори, затова не е препоръчително да правите тази опасна комбинация, не и в големи количества.

Бременност

Много изследвания и лекари вече допускат консумацията на малки количества по-слабо концентриран алкохол, като вино например, по време на бременността. Но злоупотребата си остава абсолютно забранена.

Тя носи риск от сериозни увреждания на бебето, спонтанен аборт и усложнения при майката.

Огнестрелни оръжия

Здравият разум невинаги надделява и се случват всякакви ужасяващи злополуки със стрелба в комбинация с доволно количество алкохол. Опасността от смъртни случаи силно нараства при употреба на алкохол и „игра“ с огнестрелни оръжия.

Шофиране

Това е един от най-големите проблеми в световен мащаб, а и у нас. Карането в нетрезво състояние взима повече от 1 млн. жертви годишно! Защо е нужно, се питаме ние, но смислен отговор няма, за съжаление.