Ливанецът, който се сочи като поръчител на антентата на летище Сарафово в Бургас - Мустафа Шехаде, известен и като Абу Ахмад, е починал. Шехаде е един от високопоставените военни командири на радикалната шиитска групировка "Хизбула". Той е издъхнал в неделя след тежко и дълго боледуване, съобщава агенция "Ал Манар".
Стотици са присъствали погребението му в град Кунин в Южен Ливан, съобщава израелският сайт "Аруц Шева".

Навремето Абу Ахмад беше спряган и за наследник на военния командир Имад Мугния, ликвидиран в Дамаск през 2008 г.  Последно Шехаде е заемал ключови роли в организацията в Южен Ливан и командващ международните операции на Хизбула. Именно заради заеманата позиция Шехаде беше заподозрян №1 за поръчител на атентата в Бургас. При терористичния акт на летище Сарафово на 18 юли 2012 г. загинаха 5 израелски гражданин и един българин - шофьор на взривения автобус.

Шехаде е участвал още в дейността на терористична клетка в Тайланд и в самоубийствен атентат близо до Еврейския център в Буенос Айрес през 1994 г. , при което загинаха 85 души, а стотици бяха ранение. Той е бил сред действащите лица и при нападение през 2012 г. в Белгия.