За българите в коледната питка е нещо познато, но портокалът с червена панделка и забити свещ и сушени плодове не е приет в нашите обичаи.

Погледнато от различна гледна точка, Дядо Коледа всъщност е дебел старец, който влиза незаконно в домовете на хората по целия свят един път в годината. Всяка държава има своите странни обичаи за коледните празници, а някъде в традициите има и една не толкова приятелска и весела версия на добрия старец с подаръците.

В Австралия децата се страхуват от Крампус, коледен дявол, който бие децата с пръчки. В Гърция подобна роля имат киликанзърите, зли духове, които се крият под земята. През 12-те дни покрай Коледа те излизат над земята и всяват хаос.

В Южна Африка разказват на децата как бабата на малкия Дани го пребила до смърт, защото изял сладкишите за Дядо Коледа, а сега Дани обикаля по домовете на Коледа.

В Исландия котката Юл дебне по хълмовете и изяжда всеки, който не е получил нови дрехи преди Бъдни вечер.

В Каталуня слагат фигурката на Каганер в сцените за Рождество Христово. Каганер е малка фигурна на човек, който ака. Друг странен коледен образ е Тио де Надал, с други думи "акащ дънер". Тио де Надал е дънер с лице и одеяло, който се слага наполовина в камината на Бъдни вечер и се бие с пръчки.

Въпреки че във Великобритания по празниците домакините трескаво чистят за семейството и гостите, в Норвегия е точно обратното- на Бъдни вечер никой не чисти. Всички метли са скрити на тайни места, за да не ги откраднат вещиците и злите духове.

Не всички странни традиции имат фатален край. Има много интересни и необикновени обичаи, които стоплят сърцата.

В Канада има истински адрес на Дядо Коледа: Дядо Коледа, Северен полюс, Канада, ХОХОХО. Всяка година стотици хиляди писма пристигат на този адрес, а подателите им получават писмен отговор.

Много хора във Венецуела ходят на църква в навечерието на Коледа. Жителите на Каракас, например, отиват на църква на ролкови кънки.

Освен чорапи, закачени над камината, децата в Германия оставят обувка пред външната врата на 5 декември. Обувките на послушните деца като с вълшебство се пълнят с лакомства през нощта. Непослушковците намират само елхова клонка. Друга германска традиция е да се скрие кисела краставичка в елхата. Първото дете, което открие краставичката сутринта на Коледа, получава специален подарък.

В Украйна коледното дръвче не се украсява с гирлянди и играчки, а с изкуствени паяци и паяжини.

Всяка година в кубинския град Ремедиос се организира фестивалът Парандас. Градът се разделя на две и всяка половина създава коледна скулптура от лампички като част от подготовката за Коледа.

В почти всеки град в Гватемала пред всяка къща правят купчина от смет, а на върха й поставят фигурка на дявол, след което изгарят купчината.

В Чехия девойките за женене застават на вратата и хвърлят обувка през рамото си. Ако обувката падне с пръстите към вратата, момичето ще се омъжи следващата година.

В Латвия кукери с шарени костюми обикалят по домовете и благославят хората. В замяна на добрите думи те получават сладкиши.