Калоян Ханджийски, председател на ДСБ Благоевград, и още двама негови приятели са задържани за 24 часа, съобщиха от ОДМВР-Благоевград. Триото е засечено от охранителните камери зад общината, как пристигат с автомобил, слизат от него с чувала и се отправят към паметника на Димитър Благоев.
Установява се дали те са авторите на превъплъщението на Дядо Благоев в Дядо Мраз, което изглежда малко вероятно. Едва ли, след като са изрисували паметника през нощта, биха се върнали по светло на местопрестъплението, защото са се сетили да сложат и чувал.
Междувременно по разпореждане на кмета на Благоевград работниците на "Биострой" възстановяват първоначалния вид на паметника.
Паметникът на Димитър Благоев - Дядото, патрон на Благоевград и основател на Българската социалдемократическа партия (БСДП), която по-късно се преименува на Българска комунистическа партия (БКП), осъмна тази сутрин боядисан като Дядо Мраз.
Паметникът, намиращ се между Драматичния театър и Общината, е боядисан в червено. Нарисувана е бяла брада, а под името на Димитър Благоев пише "Дядо Мраз".
Около 9 ч. тази сутрин, под носа на общинските власти и полицията, на Димитър Благоев допълнително е сложена коледна шапка, както и чувал с подаръци, на който е изписано "оставка".
Инцидентът се разследва от полицията в Благоевград, а районната прокуратура трябва да прецени дали да образува досъдебно производство по случая.

Реакции

Против съм оскверняването на паметници, независимо дали хората, изобразени на паметника го заслужават, или не, коментира проф. Божидар Димитрова, директор на Националния исторически музей.
Всички трябва сме единни в позицията си, че паметникът не е само на БСП, а на всички граждани на Благоевград. Това каза д-р Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград. Според него, тук става въпрос за един вандалски акт, който е неуместен и неудачен.
Изрисуването на паметника на Димитър Благоев е примитивен вандалски акт, който показва, че извършителите не умеят да правят разлика между стойности, смята депутатът от Коалиция за България Емил Костадинов. “Да посегнеш на един великолепен паметник, който е великолепен и като произведение на изкуството, на една такава великолепна личност, каквато е Димитър Благоев по такъв начин, означава, че някъде от 100 години във възприятието на възгледите ни се разминават”, допълни Костадинов. Според него, може би тези, които са рисували върху паметника на дядото го бъркат с някой друг, с някой съвременник.
Народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева коментира, че “Недопустимо е поругаването на паметници, които са свързани с личности от нашата история. Не приемам този израз на каквото и да било мнение.”
За мен това, което се е случило в Благоевград, е много лош знак за времето, в което живеем, каза Спас Панчев, народен представител от ПГ на Коалиция за България от Благоевградски избирателен район.

Предистория

Боядисването и поставянето на символи на паметници, свързани със социалистическото минало на страната, започва да се превръща в тенденция.
В началото на ноември младежи боядисаха в синьо и розово паметника пред централата на БСП в София.
На 22 септември, Ден на Независимостта, паметникът на Альоша в Пловдив осъмна с огромно червено наметало и черна кърпа върху очите.
На 21 август Паметникът на съветската армия в София беше оцветен в розово и отдолу беше изписано "България се извинява" на чешки и български език, по повод 45 годишнината от инвазията в Чехословакия.
Същият паметник беше изрисуван с ярки цветове две години по-рано, когато някои от войниците бяха изобразени като супергерои от американски комикси, а други отново като Дядо Мраз.