Има обяснение защо руският президент Владимир Путин е бързал с кризата около Украйна – защото той е болен от рак, пише в. "Билд". Изданието се позовава на публикация във в. "Ню Йорк пост".

Вестници в Беларус и Полша преди месеци съобщиха, че силният човек на Русия страда от рак на гръбначния мозък. Според други източници, обаче, Путин имал рак на панкреаса, което е една от най-смъртоносните форми на болестта.

Предполага се, че руският президент е бил лекуван от възрастен лекар от старата Източна Германия, с когото Путин се срещнал преди десетилетия като служител на КГБ в Дрезден. Лекарят опитвал различни подходи на лечение, включително курсове инжекции със стероиди. Докторът, който сега е на около 84 г., наскоро напуснал, защото мразел да пътува до Русия и да изпитва на собствения си гръб лошо отношение поради сигурността, с която е обграден Путин. Според някои наблюдатели определени събития от близкото бъдеще са първите забелязани признаци на заболяването.

За мнозина такъв признак се крие зад освобождаването на Михаил Ходорковски в края на 2013 г. от сибирски лагер. Путин освободил критика на Кремъл, за да се освободи от товара на случая. Учудващо беше също така и празнуването на рождения ден на президента на русия в началото на октомври. За първи път от 15 г. Путин си взе три дена отпуск. И прекара празника си на стотици километри от цивилизацията в сибирската тайга. Полският в. "Факт" отива дори по-далече. Изданието прави връзка между руската агресивна външна политика през последните месеци и заболяването на президента. Путин се стремял преди да почине да се превърне в основател на една велика империя. Поради това се стигнало до анексирането на Крим и кризата в Украйна.