Пред дилемата дали да спестим цигарите за една година на двадесет пушачи от един вход, за да купим нов асансьор, или да повикаме фирма за ремонт на стария, най-вероятно обитателите на панелки ще предпочетат второто. За да се презастраховаме при ремонт, има вариант да повикаме и втора независима проверка от надзорна фирма, съветват експертите.

При необходимост от основен ремонт на съоръжението от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор напомнят, че фирмите за технически надзор, които са лицензирани от агенцията и са откриваеми на сайта й, са задължени да участват с проверка преди и след ремонта на асансьора.

Председателят на Агенцията Стефан Цанков коментира, че при становище на поддържащата асансьора фирма, че е необходим основен ремонт на съоръжението, тя трябва да изготви проект, в който са описани, включително и материалите, които ще се използват при ремонта.

Тази документация обитателите на входа трябва да представят на фирма за технически надзор, която да я завери. Едва след това може да започне ремонтът.

След края му надзорникът отново трябва да провери дали заверено от него е изпълнено и да пусне отново асансьора, каза Цанков.

На двата етапа собствениците и живеещите във входа могат да поискат и второ мнение от друга надзорна компания. Ако мненията на двете надзорни фирми се различават, домоуправителят може да сезира Агенцията за проверка. Не би трябвало да има различни мнения, ако това се случи, ще дойдем и ще видим на коя фирма ще вземем лиценза, коментира Цанков.

От Агенцията уверяват, че проверката на нспекторите ще трае само няколко дни.

В момента няма регламентирана тарифа на цените на надзорниците на асансьори, обясни председателят на Агенцията.

Той допълни, че се обмисля със законова промяна да се въведе своеобразна рамка на цените на този вид услуги. В обществените поръчки виждаме някакви суми от порядъка на десетки хиляди лева за технически надзор, а в жилищните - десетки лева, а когато цените са под разходите за една услуга, значи има проблем - някой е направил компромис, коментира председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

Този, който издава лицензи, не трябва да има право да прави технически надзор, коментира за Илия Златанов, основател на фирма за асансьори факта, че Агенцията в България е и надзорник и дава лицензи.

Според него на асансьорите в панелните жилища не може да се направи ремонт, те са с изтекъл ресурс и от тях могат да се използват много малко елементи - основно статичните части, а 90 процента от техните компоненти трябва да бъдат подменени.

Илия Златанов напомни, че подобни асансьори вече не се произвеждат и за тях няма резервни части. Той допълни, че всеки завод произвежда резервни части за 20 години, след като пусне на пазара едно изделие.

Средно между 20 000 и 30 000 лева ще струва нов асансьор, показват разчети на специалисти. На обитателите на 8-етажен блок с 24 апартамента подмяната на асансьора ще струва колкото плащат за кабелна телевизия за две години и половина, или колкото цигари изпушват 20 човека от този вход за една година, изчисли Златанов.