Изненадан съм, че се предвидиха три седмици за подготовка на правилника на парламента. Може би това е презастраховане. Мисля, че с определени корекции сегашният правилник може да бъде приет, така че парламентът да стартира по-бързо, но не това е най-главното. Въпросът е кои са спешните задачи.

Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов пред БНР.

Вчера бяха изброени от представители на определените групи тези чувствителни въпроси, който засягат дискусията около промени в бюджета, въпроса за КТБ, по-нататък и за промяна в Управителния съвет на БНБ, добави той.

Вчера стана ясно, ако няма някаква промяна, че мнозинството ще формира правителство. Очертаха се и вариантите, така че на път е да се изпълнят. Това, което трябва да стане, е най-голямата парламентарна група да се опита в една или друга формула да конструира бъдещия кабинет, така че в скоро време да работят пълноценно всички институции, каза още Стоилов.

Трите варианта за мандат на правителството, обявени от Бойко Борисов Стоилов коментира, че "няма нужда се предопределя мандатът на правителството, т.е. ако има възможност да се формира правителство, което да бъде устойчиво, вече обстоятелствата и развитието на обстановката в страната ще определят неговия мандат, така че ние не сме държали това правителство да бъде с лимитиран мандат от една или две години", каза той. Според Стоилов значение за продължителността на кабинета ще има и формулата, по която то се изгради. "Ако това е правителство с ясни политически отговорности, тогава възможността за неговата работа се удължава. Лидерската среща не може да реши въпроса, защото тя включва различните партии, които имат приоритети и планове. Това ще зависи от допълнителен разговор между тези, които ще участват или подкрепят правителството. Изборът ни да бъдем опозиция беше определен от изборните резултати" каза Стоилов.

Относно казуса КТБ и работата на парламента, свързана с него, Стоилов каза, че "трябва да се отиде бързо, но не прибързано към избор на нов Управителен съвет на БНБ, но от хора, които не са отговорни за бездействията или за прикриването на определени обстоятелства в българската банкова система, не просто в КТБ".