Европейският съд за правата на човека ще признае проблема с мизерните условия в българските затвори за системен и ще задължи държавата да го реши. Ако не го направи, България е заплашена от политически санкции от Комитета на министрите на Съвета на Европа, съобщава „Труд“. За това дадоха знак магистратите от Страсбург.
Те обявиха, че замразяват всичките 20 дела на хора, излежаващи присъди у нас, срещу теснотията и лошата хигиена в местата за лишаване от свобода. Пресслужбата на евросъда съобщи, че няма да бъдат приемани и нови подобни жалби от страната ни.

През април Страсбург събра в едно дело жалбите на затворници от Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, София и Ловеч. Оплакванията на всички са за претъпкани килии, в които на човек се пада по 1 кв. метър, затворниците спят на легла на три етажа без чаршафи, а понякога и без матрак. Осъдените са разказали пред Страсбург, че живеят сред хлебарки и плъхове, без пряка слънчева светлина и без проветрение. В жалбите им са описани нарицателните за нашите затвори кофи, които се използват вместо тоалетна. Към това се наслагват липсата на медицински грижи и невъзможността за поддържане на личната хигиена, защото на 100-200 души се падат 2-3 душа, от които тече топла вода само няколко часа седмично.

Когато Страсбург обедини няколко жалби с еднакви оплаквания, той започва т.нар. пилотно дело. С решението по него държавата не просто бива осъдена да плати обезщетение за нарушените човешки права, но е и задължена да вземе мерки за решаване на проблема.
След първото пилотно решение, с което правосъдието у нас бе признато за системно бавно, бе въведен механизъм хората да бъдат обезщетявани, без да се налага да водят дело в Страсбург.