Добрият закон не се пише за определена банка или човек и в случая е точно така. Добрият закон не трябва да се препятства заради един човек или една банка. Това заяви за БГНЕС икономистът Мария Капон, член на Националния съвет на коалиция "Десните" по повод внесения проект на Закона за изменение и допълнение на закона за кредитните институции.

"Ако приказките за прозрачност са реални в словата на попадналите в парламента, тази норма трябва да получи мнозинство при гласуването в парламента. Иначе ще стане ясно, че имат какво да крият", заяви тя.

Всъщност имаме промени в два закона: закона за кредитните институции и закона за банковата несъстоятелност. Според нея именно в последния се дава силен инструмент на Централната банка, който да го предостави в ръцете на квесторите при банка под специален надзор да се сключи договор с фирми и дружества, които имат голям опит при проследяване на парични вземания, на трансфери и операции с финансови инструменти.

"Това ще подпомогне дейността на квесторите на банката и в същото време и на данъкоплатците, за да не плащат утре за откраднати пари", подчерта Мария Капон.

Тя посочи, че законопроектът за изменение и допълнение на закона за кредитните институции предвижда въвеждането на специфичен ред за разкриването на банкова тайна за влогове и кредити на лица, които декларират своето имущество по реда на Закона за публичност при заемане на висши държавни и други длъжности, нещо като отваряне на Прехода. Защото чрез предложената алинея (4) на чл.121б е видно, че няма пропуснати, нито Софиянски, нито Костов, нито Първанов, нито Овчаров или който и да е било магистрат или кмет.

Важно е и достигането до действителните собственици на офшорните фирми, които имат кредит, който не е обслужван или просрочен, защото именно тези фирми са едни от използваните за краденето на пари от вложителите. Разбира се с горепосочената възможност от страна на синдика да се вземе фирма за проследяване на парични трансфери има шанс за опазване на публичния интерес и този на вложителите, добави Мария Капон.