Вече 11-и ден няма никаква вест и информация за Захари Паунов. 49-годишният режисьор и продуцент е в неизвестност от 18 октомври, след като си тръгва от кинофестивала "Златна роза". Напуска хотела в 12,30 часа и с автомобила си "Хонда Сивик" потегля за София. След Бургас следите му се губят.

Би трябвало Паунов да си е тръгнал за дома в
добро настроение На фестивала дебютният му филм като режисьор "Омбре" получава диплом за цялостно актьорско изпълнение.

Захари Паунов е завършил УНСС през 1986 г., а през 2001 г. се дипломира в НАТФИЗ като филмов и телевизионен режисьор. В киното работи още от много млад. Започва като организатор във филмопроизводството в студия "Бояна".

През 1986 г. зам.-директор на филмите "Да обичаш на инат" с режисьор Николай Волев и "Съдията" на Пламен Масларов. През 1987 г. е в екипа, който снима филма "Някой пред вратата", режисиран от Милен Николов. 

През 1998 г. е продуцира документалния филм "Бесарабия, моя любов". Продуцент е на игралните ленти "Ярост" (2002) и "Пазачът на мъртвите" (2006), последния филм на Илиян Симеонов.

"Захари е тих, дисциплиниран и разбран мъж. С него се работеше много точно и приятно и професионално, каза ми Марин Димитров, втори режисьор на много филмови продукции, един от най-добрите в бранша си.

Захари Паунов участва като копродуцент в снимането на "Сбогом, мамо". Филмът е режисьорски дебют на красивата българка Мишел Бонев, който й носи награда от престижния кинофестивал във Венеция. След това обаче предизвиква скандал в Италия, министър от правителството на Силвио Берлускони подаде оставка заради неяснотите около италианското финансиране на филма.

Скандалът се пренася и в България поради същите причини и освен това заради финансирането на груповото пътуване за фестивала на българската делегация - екипа от актьори, сътрудници и служители на Министерството на културата. Отделно започва кампания на остра критика от кинодейците, породена от наградата от фестивала. Принуден да подаде оставка е зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев.

Филмът, който Захари Паунов избра за свой режисьорски дебют, се казва "Омбре" по едноименната книга на Емил Тонев, който е и сценарист. В главните роли са Валери Йорданов, Стефка Янорова, Диана Костова и др. "Екипът работеше в много тежки условия. Това беше продиктувано от финансите - бяха дали на дебютантите половината от средствата, от които се нуждаят, за да направят филми", казва Валери Йорданов.

Както "24 часа" вече писа, в началото на 2009 г. Захари Паунов се забърква в скандал с имоти в родопското село Кръстатица. По обява в интернет харесва каменна къща за 13 000 евро. Договорката е, ако Паунов наеме собственика на имота Станчев да направи ремонта на къщата, цената ще да падне.

После продавачът отново поставя условия. Парите да бъдат в евро и в брой, а в нотариалния акт да бъде записана сумата от 3500 лева. Паунов се съгласява. Сделката е изповядана пред нотариус. В документа пише, че купувачите получават застроен и незастроен имот заедно с построените жилищна сграда с избено помещение и стопанска постройка.

Заедно с парите за имота Захари Паунов брои и 6000 евро за ремонта на къщата. Ремонт обаче така и не започва. Паунов иска да развали сделката, но Станчев се крие и не отговаря на обажданията. Праща само имейли с обещание, че ще започне да работи всеки момент. Но ремонт така и не започва, Станчев не връща цялата сума, която получава за материали и труд.

Паунов наема друга фирма за ремонта. Наема геодезист, който да очертае границите на имота. Специалистът установява, че Паунов не е собственик на ремонтираната къща, а на съседния имот. Станчев му продал ливада с купчина камъни.