Днес, 27 октомври 2014 г., в 15.50 ч. в Народното събрание бе внесен доклад „Събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка” АД и Търговска банка „Виктория” ЕАД” от името на УС на БНБ. Докладът на Българската народна банка съдържа детайлна информация за народните представители от 43-тото Народно събрание на Република България за събитията и всички предприети действия и взети решения от БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (датата на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент, се казва в съобщение на банката до медиите.
Част от приложената информация за първи път се представя пред народните представители и широката общественост и предоставя в подреден вид подробности за първоначалното финансово състояние на КТБ и ТБ „Виктория“, изводи от новата надзорна проверка в КТБ, комуникацията с основните акционери, както и кореспонденцията на БНБ с Европейската комисия, Европейския банков орган и Международния валутен фонд.

Ето какво се казва още в съобщението на БНБ:

В доклада се съдържа финансова информация за „Корпоративна търговска банка“ АД към 31.03.2014 г. и резултатите от последната надзорна инспекция, извършена в банката в периода 20.05.2013 г. - 08.07.2013 г., както и финансова информация за Търговска банка „Виктория“ ЕАД към 31.03.2014 г. на база предоставената от самата банка финансова отчетност и резултатите от последната надзорна инспекция към 31.03.2013 г.

В доклада е отделено внимание на целта, обхвата и изводите на надзорната инспекция в „Корпоративна търговска банка“ АД, извършена в периода 7.07.2014 г. – 14.10.2014 г., на база данните към 30.06.2014 г.

Очертани са последващите стъпки, които да бъдат предприети, съгласно действащото законодателство.

Представянето на тази обширна информация съответства на принципа за откритост и прозрачност в работата на БНБ. Целта е приложеният доклад да хвърли допълнителна светлина върху действията на БНБ, които от самото начало, в тяхната логика и последователност, са подчинени на стриктното следване на действащата законова рамка и процедури.

Стремежът на БНБ е да подпомогне народните представители при вземането на своевременни и адекватни решения, отчитайки кратките срокове, свързани със срока на специалния надзор върху двете банки, който изтича съответно на 20.11.2014 г. за КТБ и на 22.11.2014 г. за ТБ „Виктория“.

УС на БНБ призовава народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ още със започването на деловата работа по структурирането на 43-тото Народно събрание.

БНБ остава на разположение на народните представители със своя експертен потенциал и е готова по всяко време да отговори на допълнителни въпроси и да предостави допълнителна информация в рамките на компетенциите си, включително при разработването на нови законодателни решения, ако 43-тото Народно събрание прецени, че такива са необходими, се казва още в съобщението.