43-ото Народно събрание избра Цецка Цачева от ГЕРБ да бъде председател на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Цачева бе избрана с 219 гласа "за", 12 "против" и 1 въздържал се. Срещу кандидатурата на Цачева гласуваха 11-те депутати от "Атака" и един представител на Патриотичния фронт. Цецка Цачева бе председател на 41-ото Народно събрание.

"Ще подкрепим предложението на ГЕРБ не само заради резултатите от изборите, не само и не толкова заради нейните качества, опит и умения, които макар и критикувани често, никой не е отричал. Натрупаният опит прави тази кандидатура подходяща за доста сложната, деликатна и разнолика политическа ситуация", каза Ангел Найденов от БСП преди гласуването.

БСП ще подкрепи тази кандидатура като разбиране от необходимостта за знак за нови отношения в 43-ия парламент и ново политическо и парламентарно поведение, което напуска територията на враждебността и омразата, каза Найденов. По думите му, това поведение не изключва противопоставянето и различията, но изключва първосигналната агресия.

От името на "Атака" зам.-председателят на партията Десислав Чуколов припомни отхвърлени от Цачева предложения на партията по време на 41-то НС като аргумент за своето гласуване против кандидатурата на Цачева.

"Благодаря ви за високо доверие да бъда избрана за председател. От опит знам, че да си пръв сред равни не е лека задача", каза веднага след избора си Цачева.