„Нека да разсеем съмненията, че българският народ не е в състояние да изберем 240 компетентни и честни депутати“, каза от парламентарната трибуна Ивайло Калфин от АБВ.
„Ние първи приехме собствен етичен кодекс, който ще го предложим на вкички парламентарни групи. Виждаме, че хората негодуват заради слаба държава, от липса на перспектива. Високият брой негласували на изборите говори за липса на доверие. Мисля, че това е най-големият урок от тези избори. Да променим мнението, че политиците са хрантутници“, добави той.

"Националното съгласие трябва да е около няколко въпроси, които не са партийни – справедливост и ефективно правосъдие, промени в съдебната система, нов Изборен кодекс, демографска политика, балансирано регионално развитие. Ето теми, които са важни и не са партийни. Ако има добро желание, този парламент може да произведе добър резултат”, добави Калфин.

„Всеки има партийни интереси. Всеки един от нас чува различни препоръки какво да се случи в България. Мисля, че има някои безспорни неща. Питам се какво днес може да обедини българската нация, на практика кои са тези теми, които могат да ни поставят в една редица”, посочи Калфин и допълни, че има външна заплаха – има я, виждаме, че живеем във все по-неспокоен регион.

Според Калфин има и вътрешна заплаха. „Мисля, че тези, които чертаят разделителни линии, трябва да понесат отговорността. Националното съгласие не означава подкрепа на която и да е партийна програма. Можем ли на един бял лист хартия да се запишат приоритетите, около които да се обединим?”, запита той.