Започна работата на 43-то Народно събрание. Заседанието откри най-възрастният депутат Стефан Данаилов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

"Имаме необходимия кворум, откривам днешното заседание", каза Данаилов. "Сериозно или на шега се оказа, че аз отново съм най-възрастният народен представител и това ми дава правото и отговорността да се обърна с надеждата този път да съм по-добър орисник за бъдещето на нашата съвместна работа", заяви още той.

Много и различни са посоките на посланията, с които убеждавахме своите избиратели. Надавам се, че мъдростта на народа ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на неговото възраждане и самочувствие. Занемарили сме много от принципите на така жадуваната демокрация. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и да предложим най-важните стъпки по пътя към националното спасение. Така да се опитаме да върнем доверието на хората, добави Данаилов.

След това новоизбраните депутати положиха клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Всички станаха на крака под звуците на химна на Република България.

Президентът Росен Плевнелиев пожела успех на народните представители. "Уважаеми народни представителите доверието е ключът към успеха. Не само доверието на гражданите, но и на инвеститорите", каза той, добавяйки, че трябва "да отпушим добрата България". Според него четвърт век след краха на комунизма българското общество е прегърнало демократичните ценности. Той призова всички политически сили да работят за съгласие. Искам да пожелая успех на всички избрани народни представители в 43-ото НС. Сигурен съм, че вече усещате отговорността, с която е натоварено народното доверие. Високите очаквания към вас изискват честност и неуморна работа, добави Плевнелиев. Той отново повтори тезата си, че България не се нуждае от месии.

След него думата взе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че може да се състави правителство само с първия мандат. "Имаме три варианта. Готов съм да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Ще поканя всички лидери на партии, за да вземем общо решение, кой вариант ще изберем", каза Борисов. Той ги посочи: първият вариант е краткосрочен, правителство до общинските избори през 2015 г. и съответно провеждане на избори две в едно; вторият вариант е правителство до президентския вот през 2016 г. и отново провеждане на избори две в едно; третият вариант е дългосрочен, при който няма да се кандидатирам за президент през 2016 г. "Казвам го от трибуната, за да не се спекулира повече с това", добави Борисов.

В своето изявление по време на тържественото заседание той за първи път допусна и вариант да не бъде премиер. "Има и четвърти вариант. Готов съм да приема предложението на реформаторите да не съм премиер. Не знам дали ще мога да контролирам министрите, които са от ГЕРБ. Готов съм на диалог. Всичко е в нашите ръце – готов съм на всеки един вариант, стига да гарантира стабилност", каза Борисов.

Михаил Миков заяви, че БСП лява България няма да отстъпи от червените линии. Той подчерта, че това Народно събрание е най-пъстро като състав. "Но прави ли това 43-то НС най-представителният парламент? Половината от гражданите не гласуваха. Каква е причината за това недоверие? Това е важният въпрос, на който да намерим отговор", заяви Миков и добави, че освен за причините трябва да търсим и средствата, с които да върнем доверието на българските граждани. Той обеща БСП да бъде конструктивна политическа сила, която да предлага алтернативи. "Ще участваме в решението на проблеми с национално значение – като казуса КТБ, актуализация на бюджета и заявените приоритети, свързани с това", обеща Михаил Миков.

Лютви Местан заяви, че ДПС са призвани да прокарат пътя на преуспяваща евроатлантическа България. "43-ият парламент идва в кризисен момент, изправени сме пред резонансово трептене на няколко кризисни елемента – бюджетен дефицит, проблемът КТБ, обърната пирамида на здравноосигурителната система. Наблюдаваме социален популизъм, насаждащ нетърпимост към естествените пазарни механизми. И едно явление, което гражданите усещат особено болезнено – национал-популизмът", каза лидерът на ДПС. Местан смята, че сме изправени пред липса на визия за това каква трябва да бъде същността на съвременната държава.

В този парламент трябва да търсим компромиса, но този, който е полезен за реформите, а не фалшивия, какъвто познаваме. Това заяви Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок. Той подчерта, че пъстротата на НС и големият процент негласували на тези избори е плод на недоверието на българските граждани в представителната демокрация. Затова имаме задача да върнем демократизма, да върнем доверието в парламента, заяви Кънев. Като втора задача той посочи да започнат важните реформи.

Меглена Кунева обеща от името на РБ да работи за създаване и укрепване на реформаторско мнозинство. РБ дава кураж на ГЕРБ да съставят стабилно правителство, срещу ясни гаранции за реформи. РБ няма да бъде пречка за съставяне на дясно-центристко правителство. Ние сме част от решението за стабилността на страната, каза Кунева. Според нея нови избори ще задълбочат политическата и икономическа криза.

НФСБ и ВМРО са за здрава, богата и силна нация, а най-висшата цел на формацията ще бъде възраждане на добродетелите като родолюбие, човеколюбие и свобода. Това заяви единият от лидерите на коалицията Валери Симеонов. Пред новоизбраните народни представители той подробно разказа основните точки от програмата на Патриотичния фронт.

Светлин Танчев от парламентарната група на "България без цензура" обяви, че те ще направят всичко възможно, за да има по-дълго работещ парламент. "Ние сме готови да подкрепим кабинет на възможно най-широкото представителство", посочи той. Според него 43-то НС било най-представителното в историята на България.

Лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че неговата парламентарна група вече е внесла 43 законопроекта в деловодството на парламента. Те се отнасят до най-важните въпроси за българския народ – за средното образование, за изгонването на ЕРП-та от България, за връщане на златодобива в ръцете на държавата и др. Сидеров се обърна към посланиците на страните от ЕС и призова за премахване на санкциите срещу Русия. Лидерът на Атака разкритикува евроатлантическото говорене, което определи като лакърдии. Според него не съществуват евроатлантически ценности.

Ивайло Калфин от АБВ смята, че днес имаме нужда от национално съгласие, а не от обединяване на партиите. Той поздрави Борисов за проведените консултации.

След приключването на изказванията на политическите лидери депутатите пристъпиха към избиране на председател на Народното събрание.

В резултат на изборите на 5 октомври България получи най-пъстрият парламент в своята най-нова история. В него са представени 8 партии, включително 2 националистически. Това е парламентът избран с най-ниската избирателна активност за последните 25 години. За 240-те нови народни представители са гласували около 50% от имащите право на глас български граждани.

Най-голямата парламентарна група в 43-то НС има партията на Бойко Борисов - 84 народни представители. "БСП - лява България" ще има 39 депутати, а третата по големина група е тази на ДПС с 38 народни представители. Реформаторският блок ще бъде съставен от 23-ма депутати, Патриотичният фронт от 19, а "България без цензура" от 15. С по 11 депутати са "Атака" и АБВ.

На откриването присъстват президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, служебният премиер Георги Близнашки и патриарх Неофит.