В този парламент трябва да търсим компромиса, но този,който е полезен за реформите, а не фалшивия, какъвто познаваме. Това заяви Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския в словото си при откриване на 43-ото Народно събрание.

Кънев подчерта, че пъстротата на НС и големият процент негласували на тези избори е плод на недоверието на българските граждани в представителната демокрация. Затова имаме задача да върнем демократизма, да върнем доверието в парламента, заяви той. Като втора задача Кънев посочи да започнат важните реформи. Липсата на реформи в крайна сметка изтиска националното богатство на България и уби предприемаческия дух, заяви той. Затова според него е важна третата задача – да се състави сериозно и отговорно правителство.

За да се изпълнят тези три задачи, трябва да помним че демокрацията е система между различни интереси, че парламентът е възникнал за да търси единение по тези въпроси, обяви Кънев.

Ще направим всеки компромис, освен този за съдебна реформа, административна реформа и удар по корупцията в обществените поръчки, закани се Кънев. Той гарантира, че Реформаторският блок ще бъде гарант за спазването на човешките права, но каза още, че РБ "никога няма да допусне зад картата за човешките права да се опъва чадър върху корупция и безобразия в българското правосъдие", добави той.

"Ние не сме най-доброто от българската нация, но на нас тя е възложила отговорността да се справи в тази тежка ситуацията", каза още Радан Кънев. По думите му, депутатите трябва да се отърват от самочувствието, че са част от националния елит, който все по-рядко влиза в сградата на парламента, а депутатите приличат на него най-вече по цената на своите костюми.