БСП лява България няма да отстъпи от червените линии. Ние сме национално отговорна формация и ще се държим отговорно. Това заяви в словото си при откриването на 43-ото НС лидерът на БСП лява България Михаил Миков, предаде БГНЕС.

Ще внасяме алтернативни проекти. Ще подкрепяме проектите, които сме съгласни, и ще внасяме нови, когато не сме съгласни. Ще работим за подобряването на качеството на независимите регулатори. Ще участваме в парламентарния контрол, заяви лидерът на БСП.

Михаил Миков бе категоричен, че БСП няма да отстъпи от своите 12 червени линии. "Протестите в Европа от години са по същество за запазване на социалната държава от ударите на неолиберализма. Така е – осъзнато или не", настоя Миков. БСП ще бъде онзи политически носител, който ще се бори за социална държава, обеща Миков.

Сам по себе си икономическият напредък не гарантира социална справедливост, подчерта той. Жестоките неравенства, в които живеем днес, разкъсват обществената тъкан на модерна България, каза Миков.

Държавата решително и без излишни комплекси от миналото трябва да влезе в активна роля като регулатор и участник в икономиката, настоя Миков. Това схващане, по думите му, оборва апологетите на неолиберализма, че "няма ляво и дясно".

"Има ляво, има и дясно и ние имаме амбицията да доказваме това в 43-тото Народно събрание", обяви Михаил Миков.

Няма как да не усещаме чувство на смущение. Конфигурацията е изключително пъстра, макар 124 да сме пак заедно. Прави ли това обаче 43-ото НС най-представителния парламент, попита риторично той. Половината от гражданите не гласуваха, за това трябва да държим сметка, подчерта той. Какви са причините за това, кое е причината за такова недоверие. Това са важните въпроси, на които да търсим отговори. Но освен за причините трябва да търсим и средствата, с които да върнем доверието, подчерта Миков.

В последната 1 и половина година беше доминирана от протести. Всички искаха нови избори. Ето сега се оказва, че изборите не решават нищо, ако са засегнати принципите на демокрацията. Сега най-важната задача на всички нас е да положим усилия, за да върнем доверието на обществото и да върнем обществото на пътя на демокрацията.

Неолиберализма, който е отрицание на социалната държана и няма как да е приемлив. Носим последствията на действията на всички досегашни правителства, коментира Миков и че се усещат последствията от корупцията. Всички парламентарно представени партии трябва да поемат своята отговорност. Необходимо е отговорно поведение на всички ПГ, а не само на тези, които ще подкрепят правителство, призова левият лидер и подчерта, че БСП ще бъде опозиция.

Ще участваме в решението на проблеми с национално значение – като казуса КТБ, актуализация на бюджета и заявените приоритети, свързани с това, заяви Миков.