Остава в сила обявеното бедствено положение в Севлиево. Това каза пред Фокус кметът на Севлиево Иван Иванов.

„Обстановката все още е сложна. Към момента има около 15 села без ток, 5 без вода, 11 без мобилни комуникации и няколко участъка от общинската пътна мрежа, които са напълно непроходими – от Севлиево към Априлци. Също така има и няколко по-малки махали с непроходими участъци. В ниските части на общината има възможност да пътуват автобуси, но във високите продължават проблемите”, обясни Иванов.

По думите му, в момента не вали и нивото на реката е нормално. „Бедственото положение не е отменено, защото, както ви казах, имаме 15 села без ток, вода и комуникации, затворени са и много пътища. Денят е обявен и за неучебен, тъй като няма ток в учебните заведения. Надяваме се поне утре в град Севлиево да възстановим учебния процес. Екипите отстраняват повредите по електрозахранването", допълни Иванов.

Той уточни, че през почивните дни са работили и доброволци, но днес не, тъй като повечето от тях са на работа. „Сега разчитаме най-вече на общинските фирми и другите институции. Щетите най-вече се изразяват по автомобилите, сградите, оградите, но не мога да там точната информация за стойността им. Сега най-важното е да се изчистят пътищата, за да достигнем до хората и да им пуснем тока и водата. В момента няма евакуирани хора, но положението продължава да е сложно”, каза още Иван Иванов.