Започна работата на 43-то Народно събрание. Заседанието откри най-възрастният депутат Стефан Данаилов, предаде БГНЕС.

"Имаме необходимия кворум, откривам днешното заседание", каза Данаилов. "Сериозно или на шега се оказа, че аз отново съм най-възрастният народен представител и това ми дава правото и отговорността да се обърна с надеждата този път да съм по-добър орисник за бъдещето на нашата съвместна работа", заяви още той.

Много и различни са посоките на посланията, с които убеждавахме своите избиратели. Надавам се, че мъдростта на народа ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на неговото възраждане и самочувствие. Занемарили сме много от принципите на така жадуваната демокрация. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и да предложим най-важните стъпки по пътя към националното спасение. Така да се опитаме да върнем доверието на хората, добави Данаилов.

След това новоизбраните депутати положиха клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Всички станаха на крака под звуците на химна на Република България.

Президентът Росен Плевнелиев пожела успех на народните представители. "Уважаеми народни представителите доверието е ключът към успеха. Не само доверието на гражданите, но и на инвеститорите", каза той, добавяйки, че трябва "да отпушим добрата България". Според него четвърт век след краха на комунизма българското общество е прегърнало демократичните ценности. Той призова всички политически сили да работят за съгласие.

Искам да пожелая успех на всички избрани народни представители в 43-ото НС. Сигурен съм, че вече усещате отговорността, с която е натоварено народното доверие. Високите очаквания към вас изискват честност и неуморна работа. Българските граждани искат да живеят достойно. Необходими са реформи, реалните проблеми на държавата и обществото да съпътстват ежедневната ни работа. Надявам се НС да се превърне в институция, където политическите сили противопоставят идеите си, а личните и партийни противопоставяния да останат на заден план, добави Плевнелиев. Той отново повтори тезата си, че България не се нуждае от месии.

В резултат на изборите на 5 октомври България получи най-пъстрият парламент в своята най-нова история. В него са представени 8 партии, включително 2 националистически. Това е парламентът избран с най-ниската избирателна активност за последните 25 години. За 240-те нови народни представители са гласували около 50% от имащите право на глас български граждани.

Най-голямата парламентарна група в 43-то НС има партията на Бойко Борисов - 84 народни представители. "БСП - лява България" ще има 39 депутати, а третата по големина група е тази на ДПС с 38 народни представители. Реформаторският блок ще бъде съставен от 23-ма депутати, Патриотичният фронт от 19, а "България без цензура" от 15. С по 11 депутати са "Атака" и АБВ.

На откриването присъстват президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, служебният премиер Георги Близнашки и патриарх Неофит.