Вярвам, че до седмица, най-много до 10 дни ще има ново правителство, заяви днес в кулоарите на НС служебният премиер Георги Близнашки, предаде БГНЕС.

За актуализация на бюджета съгласие има, този въпрос сме го поставяли в Съвета за тристранно сътрудничество, именно там се постигна принципно съгласие, че тя е необходима, нещо повече - тя е неизбежна, коментира Близнашки. Друг е въпросът дали проектът, който ние ще предложим, ще се възприеме от НС. Парламентът е суверенна институция, която говори и действа от името на целия народ, добави Близнашки.

За оставката на гуверньора на БНБ Близнашки заяви, че народните представители ще трябва да решат. Нека инициативата да е на политическите партии, те вече изпратиха своите представители в парламента, нека парламентарната демокрация заработи в своя пълноценен вид, отговори той на въпрос на медия.

Ще продължаваме известно време да изпълняваме нашите функции, но ще минимизираме нашите активности. Време е политическите партии да посочат кой ще управлява страната, посочи Близнашки.

За цените на тока служебният премиер подчерта, че служебното правителство е предприело изпреварващи действия. Там дефицитът е огромен - имам пред вид в НЕК и БЕХ. Това, което свършихме, бе направено пряко сили, никой не обича да предприема непопулярни мерки, добави той. Но това трябваше да се направи, за да потръгнат нещата по-спокойно, когато се излъчи следващото правителство. Не сме вдигнали ние цените, това го направи независимият регулатор, ние просто създадохме един енергиен борд, където проблемите да се разискват в цялост и в тяхната дълбочина, заяви Близнашки.