Искам да пожелая успех на всички избрани народни представители в 43-ото НС. Сигурен съм, че вече усещате отговорността, с която е натоварено народното доверие. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като започна заседанието по откриването на НС, предаде БГНЕС.

Високите очаквания към вас изискват честност и неуморна работа. Българските граждани искат да живеят достойно. Необходими са реформи, реалните проблеми на държавата и обществото да съпътстват ежедневната ни работа. Изправени сме пред реалността и пред трудните, но важни решения, които предстоят. Надявам се НС да се превърне в институция, където политическите сили противопоставят идеите си, а личните и партийни противопоставяния да останат на заден план, добави Плевнелиев.

Той подчерта, че България е парламентарна република и нито една от важните стъпки не може да се приеме без работещ парламент. Вярвам, че многопартийната политическа система и парламентарната демокрация са най-стойностните постижения на българския преход, допълни Плевнелиев. Той заяви, че ако подхранваме максимата "Всички са маскари", блокираме развитието на демократичната държава. Политическите сметки на дребно създават хранителна среда за популизъм. България няма нужда от месии, които еднолично решават кое е правилно и кое не. Решението е работа в полза на хората, каза още Плевнелиев.