Мощните ветрове със скорост над 140 километра в час, донесени във Франция на Бъдни вечер от бурята Дърк, оставиха без ток над 120 хил. жилища и стотици хиляди души посрещнаха Коледа на свещи, предаде ИТАР-ТАСС.

Три западни департамента от общо 96-те във Франция още не са отменили "оранжевата" тревога. Поройни дъждове наводниха улиците на град Кемперле в северозападната област Бретан, където са регистрирани пориви на вятъра със скорост до 230 километра в час.

По време на бурята в Атлантическия океан край Бретан, на 200 мили от брега, в морето паднаха от товарен кораб близо 80 контейнера, които сега застрашават други плавателни съдове.

Остава напрегната ситуацията по средиземноморското крайбрежие - в Югоизточна Франция. След обилните валежи може не само да прелеят реките, но и да бъдат наводнени крайбрежните райони заради повишаване на морското равнище. В Средиземно море е възможна появата на много високи вълни, предупреждава френският метеорологичен център.

Временно са затворени ски пистите и влековете в повечето планински курорти в Пиринеите, където скоростта на вятъра наближи 200 километра в час. Според синоптиците проливни дъждове се очакват и днес над по-голямата част от територията на Франция.