Със сделки за 200 милиона долара годишно Турция е на второ място в света след САЩ по износ на телевизионни сериали и планира през 2023 година този експорт да достигне 2 милиарда долара. Това заяви на пресконференция Мехмет Бююкекши, шеф на Турския съюз на износителите, съобщи вестник "Хюриет".

По неговите думи през 2017 година общият размер на кино- и телевизионната индустрия щял да достигне 100 милиарда долара. Като подчерта сегашното второ място на Турция по износ на телевизионни сериали, той допълни, че плановете на Анкара са през 2023 година този експорт да достигне 2 милиарда долара.

Според статистика през последното десетилетие износът на турски сериали е полетял, като на особен интерес продуктите му се радвали в страните от Южна Европа и Близкия изток. Турски сериали се изнасят в над 100 държави, а приходите от този бизнес допринасят за развитието на местната телевизионна индустрия. През 2012 година износът на турски сапунени опери е достигнал 200 милиона долара, а през 2004 година е бил едва 10 000 долара.

В информацията е подчертано, че особен успех бил "Великолепният век", чието съдържание се концентрира върху живота на султан Сюлейман Великолепни през XVI век. Сериалът е прожектиран в 43 страни по света и е гледан от 200 милиона души.