Още през последните дни на октомври студеният въздух ще се изнесе от страната и ще започне затопляне, което ще продължи през първата седмица на ноември. Очаква се да има повече слънце, облачността ще намалява, температурите ще достигнат нормалните за началото на месеца стойности между 10 и 15 градуса.
Тази прогноза даде климатологът Симеон Матев по TV7. Топлото време ще се задържи поне до 5-6 ноември, допълни специалистът.

Днес и утре ще продължи да превалява, температурите остават ниски, но проблеми със снега вече не трябва да има, допълни още метеорологът.

Прогнозите в дългосрочен план са, че зимата ще бъде малко по-топла от нормалната. Това показва и народното поверие – че ако падне сняг преди Димитровден, зимата ще е мека, обясни Матев.

Прогноза за времето през ноември


През първата десетдневка на ноември ще бъде слънчево. След първите няколко дни на месеца ще има нарастване на облачността. Тогава може да превали дъжд и да настъпи леко понижение на температурите. Към края на първото десетдневие времето постепенно ще се подобри.

Превалявания от дъжд ще има в началото и края на второто десетдневие на ноември. Дъждът ще понижи температурите.
Средните температури през ноември 2014 се очаква да бъдат близо и под нормите: в равнините между 4 и 8 градуса, а по високите полета между 2 и 4 градуса.

През третото десетдневие ще започне по-сериозно да застудява. Максималните температури през ноември ще бъдат около 13 и 17 градуса, а минималните температури ще са между - 3 и - 8 градуса.

Средната продължителността на деня е 10 часа и 20 мин. Новолуние ще има на 3 ноември, пълнолуние на 17 ноември.

През ноември 2014 слънчевото греене е между 75 и 100 часа. Атмосферните процеси през месец ноември 2014 създават условия за достигането на студен арктически въдух,а така също има възможност и за топли средиземноморски нахлувания.