По закон решението на управителя на БНБ Иван Искров да подаде оставка е лично и смятам, че натиск не трябва да има.

Това заяви служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева пред бТВ в коментар за общата позиция от вчера на лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков, че трябва час по-скоро Искров да подаде оставка.

За оставката на Искров Захариева напомни, че законът постановява че само той сам може да се откаже от поста. Ако надзорът не е извършван както трябва отговорността дали е на Искров, или на целия УС на БНБ, трябва законът да каже. По закон хората, които са извършили престъпленията, трябва да носят отговорност. Този въпрос го решава съдът и прокуратурата, каза Захариева.

Искров е готов да докладва какво става и след като го изслушат, тогава трябва да се решава. Искров заяви, че още в първия ден на НС е готов да внесе доклад за КТБ, заяви Захариева.

За КТБ трябва да се наемат външни специалисти, повтори старата си теза Захариева. Тя добави, че ако това действително е дупка от 4.2 млрд., това е сериозно. Със сигурност не с всичко е купено с лично имущество, очевидно има имущество, което може да донесе средства. Ако банката може да бъде спасена, не може това да става с нашите пари. Трябва да се търсят къде са отишли парите и от там банката да бъде спасявана, коментира служебният вицепремиер.

За съставянето на ново правителство Захариева разви теза, че е необходимо колкото може повече време. Трябва да се даде достатъчно време за съставяне на новото правителство. Време е необходимо, за да се разпишат коалиционните споразумения, аргументира се тя.

Пари за подготовка на пътищата за зимата няма. Още когато влязох в министерството, парите бяха изхарчени на 88%, каза Захариева. Тя напомни,че при взетите пари от министерствата в края на мандата на предишното правителство били причина да изчезнат парите за поддръжка на пътищата в ръководеното от нея ведомство. Колко ще са средствата за2015 г. щял да определи бюджет 2015.

За откъснатия наполовина път към Банско, Захариева подчерта, че и за това няма пари в бюджета. Търсим средства и се надявам тази сряда МС да реши да отпусне поне 600 хил. лв., за да се направи най-необходимото за укрепване на пътя. В момента се правят геодезическите проучвания, каза Захариева.