"Мога да кажа, че слагането на край на комунизма беше голяма грешка, защото иначе Великобритания трябваше да се въоръжава и да изразходва много повече средства за Европа, отколкото прави сега. Поляците сложиха край на комунизма и Великобритания извлече значителни ползи от това. Камерън не трябва да забравя това, трябва да направи изчисленията. Той трябва да осъзнае, че поляците сложиха край на тази система и това им коства 70 процента от икономиката им. Той трябва да разбере това и тогава ще проумее, че Европа, че страни като Великобритания отново се държат ирационално и късогледо", цитира "Гардиън" изказване на носителя на Нобелова награда за мир Лех Валенса за полската телевизия ТВН 24.
"Гардиън" посвети статия на реакцията на историческия лидер на синдиката "Солидарност" и бивш президент на Полша Валенса, който критикува британския премиер Дейвид Камерън за позицията му към имигрантите от Източна Европа.

Валенса реагира на изказване на Камерън от срещата на върха на ЕС миналата седмица, че последното британско лейбъристко правителство е сгрешило, като не е наложило ограничения на работниците от Полша и още седем източноевропейски страни, които бяха приети в ЕС през 2004 г.

Камерън и други министри от Консервативната партия усилиха реториката по въпроса за имиграцията с наближаването на отмяната на ограниченията за румънски и български работници на британския трудов пазар от 1 януари.

Изказването на британския премиер предизвика критична реакция от българския президент Росен Плевнелиев, който през уикенда запита във в. "Обзървър" дали Великобритания "пише история на преориентиране към изолация и национализъм", припомня"Гардиън".