Про-западните страни ще доминират парламента на Украйна след първите избори от революцията през февруари показват екзит-половете.

Блокът на президента Петро Порошенко изглежда ще спечели най-много, а партията на Арсений Яценюк "Народен фронт" е втора.

Над 3 милиона души в два от източните райони не гласуват.

Про-руските сепаратисти в регионите Донецк и Луганск планират да проведат свои собствени избори следващия месец.

Още 1.8 милиона души в Крим, анексиран от Русия през март, също не участват.

Блокът на Петро Порошенко е начело с 22,2% от гласовете, съобщи ЦИК на Украйна, на база 16% обработени гласове.

На второ място е "Народният фронт" на Арсений Яценюк с 21,8%, на трето - партията на кмета на Лвов с 14,2%.

След това са Опозиционният блок на Юрий Бойко със 7,8%, Радикалната партия на Олег Ляшко с 6,4%, "Свобода" начело с Олег Тагнибок - с 5,8%.

Баткившчина на Юлия Тимошенко е с 5,6 процента, останалите партии не са преодолели изборната бариера от 5%.

Президентът на Украйна Петро Порошенко приветства резултатите от предсрочните парламентарни избори като „могъща" подкрепа за по-близките отношения с ЕС.

"Конституционно мнозинство – над три четвърти от гласоподавателите, взели участие в изборите, са дали силна и необратима подкрепа за пътя на Украйна към Европа", се казва в изявление, публикувано на сайта на държавния глава след оповестяването на резултатите от екзитпол проучванията.

В парламентарните избори украинците подкрепиха категорично усилията за договарянето на мир с проруските бойци в Източна Украйна, а привържениците на силовото решение на конфликта се оказаха малцинство, каза по-късно президентът пред журналисти.

„Не може да не ме радва и този факт, че болшинството от избирателите се изказаха в подкрепа на тези политически сили, които подкрепят мирния план на президента, търсят политически методи за разрешаването на ситуацията в Донбас, отделяйки при това важно внимание на укрепването на Въоръжените сили. В явно малцинство останаха привържениците на силовото решение на ситуацията", добави държавният глава.

Москва също побърза да коментира вота. Председателят на парламентарната комисия по международните работи в руската Държавна партия Алексей Пушков заяви, че не очаква от провелите се в неделя парламентарни избори в Украйна да произтече промяна в характера на отношенията с Русия и смята, че възможните изменения в позициите на Киев биха били само принудителни.

"Не очаквам от тези избори промяна в характера на отношенията с Русия. Ако има някакви изменения, то те ще бъдат по принуда, а няма да произхождат от това, че украинските лидери ще променят или дори коригират своите подходи", каза руският депутат.

Той поясни, че принудителната промяна ще бъде обусловена например от натиска над Киев от страна на ЕС във връзка с преговорите за газа, за гарантиране на непрекъснат транзит.

Гласуването на парламентарните избори е още една стъпка от демократическия път на Украйна. Това се казва в изявление на посланика на САЩ в Украйна Джефри Пайета и посланика на САЩ в ОССЕ Даниел Баер. „Днес имахме честта да наблюдаваме украинската демокрация в действие, когато страната за втори път за една година отиде до урните – този път за да гласува за нов парламент", се казва в изявлението на сайта на посолството. В него се отбелязва, че служители на американското дипломатическо представителство са посетили десет избирателни секции в Киев, за да видят как тече гласуването. „Атмосферата бе оптимистична и позитивна. Днешното гласуване е още една стъпка по демократичния път на Украйна. Поздравяваме всички, които в страната и в целия свят са успели да гласуват и очакваме оценката на днешния вот от местните и международните наблюдатели", се казва още в текста.