Натоварването на електроенергийната система в страната се увеличи с около 17% през последните дни заради лошото време и студеното парно, съобщи „Преса”. В пиковите часове електроцентралите работеха с обща мощност около 4900 мегавата за нуждите на вътрешния пазар при 4200 мегавата седмица по-рано.
Отчетените товари сега все пак са по-ниски от обичайните за зимата, когато са средно 5200 мегавата, показват данни на държавния Електроенергиен системен оператор.

Съществен принос за увеличеното потребление на електроенергия има решението на всички топлофикации в страната да се придържат стриктно към правилото от „Общите условия“, че парното се пуска след три последователни дни със средноденонощна температура под 12 градуса и прогноза за трайно застудяване.

Така се стигна до парадокса, че първият сняг изпревари централното парно. Чак вчера топлофикациите обявиха, че условията вече са изпълнени и започват масово да пускат отоплението.

Радиаторите по домовете обаче ще останат студени още няколко дни, тъй като по правило първо се включват болниците, детските градини, училищата и социалните заведения. След това са жилищните и админстративните сгради. В най-голямата топлофикация - столичната, ще минат 5 дни, докато всички клиенти получат отопление.

Късното пускане на парното тази есен се оказа по-неизгодно за абонатите, тъй като цените на тока се вдигнаха с близо 10%, а на парното - с до 6% за София и повече региони. Само за Русе скокът беше с 9,8%.

Увеличението на вътрешното потребление на електроенергия тези дни е съпоставимо с работата на цяла електроцентрала като американска ТЕЦ „Ей И Ес Марица-изток 1“. Тя разполага с два блока по 345 мегавата. Единият от тях обаче аварира преди десет дни и до вчера не беше пуснат в действие.

Независимо от това енергийната ни система разполага с достатъчно мощности и дори изнася. В различните часове на денонощието за съседните страни работят между 900 и 1200 мегавата. Експортът е за Сърбия, Македония, Гърция и Турция.