Учените са открили, че клетките от белезната тъкан при определени условия могат да се трансформират в епителни клетки, които да допринесат за образуването на кръвоносни съдове. По този начин директно се спомага процеса на възстановяване на увреденото сърце.
За помогнат на тази трансформация, учените разработват медикамент, който действа директно върху белезната тъкан, превръщайки я в кръвоносни съдове.

Според автора на проучването – д-р Аржун Деб, добре известно е, че увеличаване броя на кръвоносните съдове в сърцето след инфаркт подобрява способността му да се лекува. Според Деб има много клинични доказателства, които предполагат, че по-големите количества белезна тъкан влошават възстановяването на сърцето. Данните от проучването са публикувани в сп. Nature, цитирано от Puls.bg.

Белезната тъкан се образува при инфаркт. Такъв обикновено се случва, когато коронарните артерии се блокират, вследствие от натрупване на мазнини в артериалните стени. Така до определени области на сърцето намаля или спира доставката на кръв, те се увреждат, а резултатът е сърдечен удар.

След инфаркта увредените мускули се превръщат в нефункционална тъкан – процес, познат като фиброза. Тази белезна тъкан остава през целия живот на човека, а тя е свързана с неблагоприятни прогнози. Учените обясняват, че от години се търсят начини, които да предотвратят нейното образуване.

Фибробластите са познати със способността си да заздравяват рани в съединителната тъкан при хора и животни. Но ролята им в излекуването на увредено сърце се установява, когато Деб и колегите му наблюдават връзката между белезната тъкан и образуването на кръвоносни съдове в лабораторни условия.

Тогава те откриват, че много от тази тъкан се трансформира в ендотелни клетки и директно допринася за формирането на кръвоносни съдове.