Положението в Шипка е бедствено и се влошава все повече. Градчето е отрязано от каквато и да е инфраструктура заради падналия сняг. Това съобщава кметът Стоян Иванов.
„Шипка е като след апокалипсис”, твърди той пред БГНЕС.
„Няма здраво дърво и здрав кабел. От рано сутринта градът е без ток и вода. Дървета са паднали върху купола на църквата "Успение на пресвета Богородица" и са нанесли сериозни поражения. На възрастните и болни хора лично кметът и доброволци са носили храна и вод”, разкрива още Стоян Иванов.

От няколко часа достъпът дори на високопроходима техника до града е невъзможен заради бурния вятър, навяванията и падналите дървета.

Машините на пътноподдържащата фирма се опитват да осигурят достъп поне до града, защото стотици хора трябва да се приберат по домовете си. Ако не успеят да пробият пътят до града местните са уплашени, че ще нощуват в автомобилите си само на няколко километра от къщите си или ще трябва да нощуват при близки и приятели.

Още от сутринта десетки автомобили са закъсали в прохода "Шипка". До голяма част от тях все още не е достигнала техника и жива сила.

Освен лошото време допълнителни трудности на спасителните екипи създават и водачите, които са напуснали автомобилите си в прохода. Това на практика завързва ръцете на спасителите, защото има коли на пътя, които пречат на движението.

Пътят между Шейново и Шипка също е затворен заради аварирал ТИР, който се е завъртял на пътното платно. Екипи на пожарната и тежка техника се опитват да го извадят, но безуспешно вече няколко часа.