Часове наред около 30 хиляди абонати на ЧЕЗ са без ток. Най-тежка остава обстановката в Троян и Ловеч, където снежната покривка е около 40 сантиметра, има много паднали дървета, а пътищата са непроходими.

Без напрежение все още са селищата в района на столицата: Лозен, Панчарево, Кокаляне, Долни Пасарел, Герман, Драгалевци и Симеоново. В района на София бяха изключени 6 въздушни електропроводни линии. Засегнати са около 12 000 абонати.

От ЧЕЗ съобщиха, че всички дежурни групи работят за отстраняване на счупени дървета и скъсани проводници. В кратки срокове ще започне поетапно включване на възстановените съоръжения.

"Тази нощ токът спря три пъти, а след 7.30 часа до сега е спирал още три пъти", разказа по-рано Александър Иванов, който живее на една от централните улици на Долни Лозен. Местните хора многократно са се оплаквали от безобразията на ЧЕЗ, включително и през лятото. Според тях ЧЕЗ се чувстват под тотална закрила и поради тази причина се гаврят с потребителите, които редовно им пълнят банковите сметки.

В Община Троян са прекъснати 5 въздушни електропроводни линии, 6 аварийни екипа работят отстраняване на повредите, а без електрозахранване в момента са 14 000 абонати.

"Борим се с всички сили да се справим по-бързо с тежката обстановка. Пренасочваме аварийни екипи от други области и работим без прекъсване. За съжаление всички сме безсилни пред природата, но мобилизираме всички възможни средства, за да се справим с последствията. Към този момент е възстановено електрозахранването във всички селища от Община Самоков. Продължаваме да работим в останалите засегнати селища", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ. В Самоков по-рано бяха прекъснати 2 въздушни електропроводни линии, от което около 7100 абонати нямаха ток.

В същото време от EVN съобщиха, че на много места, основно в планинските райони на Югоизточна България има силен снеговалеж или дъжд, придружени с бурен вятър, вследствие на което са налице паднали дървета и скъсани електропроводи.

Към 15:30 часа на територията на област Смолян без електрозахранване остават селища от общини Смолян, Лъки, Чепеларе, Девин. Големите населени места в областта, както и комплекс Пампорово, имат към момента нормално електрозахранване. Възстановено е захранването за селища от община Баните. В района на Батак, Сърница и Доспат има отпаднал 110-киловолтов електропровод, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), вследствие на което в тези райони има населени места без захранване.

Към момента електрозахранването в области Пловдив и Хасково остава нормално с оглед на създалата се ситуация. Работи се по отделни повреди в родопската част на област Пловдив. В село Скобелево, община Родопи, дружеството ще осигури дизел-генератор. В част от град Хасково дружеството е предприело изключване на някои трафопостове с цел обезопасяване поради наводнение в района.

Поради силен вятър са налице изключвания на територията на област Бургас, предимно в планинските части.