Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви червен код за 5 области на Югоизточна България заради бурния вятър и проливните валежи от дъжд и сняг.

Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска. Днес и през нощта срещу неделя се очакват нови до 40 - 50 л/кв.м в тези области. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек и пулсации до 25 м/сек.

За останалата част от страната остава в сила оранжевият и жълт код за бурни ветрове и интензивни валежи от дъжд и сняг. По разпореждане на служебния министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" беше сформиран оперативен щаб.

Той ще организира и координира действията на структурите на МВР и местната власт за реагиране при усложнената метеорологична обстановка.

Десетки хиляди абонати на ЧЕЗ останаха без ток, като най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша.

Автомагистрала "Тракия"  вече е пусната за движение, но към 13 часа движението продължава да бъде изключително затруднено, съобщава БГНЕС

Магистралата в посока Пловдив не е била почистена. Средната скорост на движение бе 35 километра в час. В посока София между 26-ти и 27-ми километър ТИР бе попаднал в канавката.

Спрени бяха товарните автомобили и на автомагистрала "Хемус" в Софийска област и в участъка София – Самоков. В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ бе затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Временно бе затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, всички автомобили трябва да се движат с вериги. Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово – Юндола.

Проходът Твърдица – Елена е затворен за почистване поради паднали дървета. Силният вятър скъса жици в селата Крушаре, Глушник, Блатец. На пътя Котел – село Тича, където снежната покривка е около 10-12 см., има закъсали ТИР-ове и там движението е спряно.

25 сантиметра е снежната покривка, образувала се на Пампорово. Във Велико Търново има около 20 см. снежна покривка. Снежната покривка в прохода "Шипка" и в туристическата местност "Узана" достигна 15 сантиметра, а температурите паднаха под нулата.

В Хасково преля реката в централната градска част.

Реката е преляла и в село Клокотница, а центърът му е под вода. Спешно са били евакуирани хората от три къщи.

В смолянската община Баните беше обявено бедствено положение заради валежите от дъжд. В село Баните земната маса затрупа две леки коли, а река Малка Арда излезе от коритото си.

Преустановено бе движението в междугарието Димитровград-север – Меричлери поради наводнен железен път. В междугарието Димитровград – Хасково влаковете спряха поради наводнен железен път и изнесена баластова призма. Снегът и силният вятър преустанови движението и в междугарието Дебелец – Плачковци. Там вследствие на падналия макър сняг бе прекъснато напрежението в контактната мрежа. Проблемен остава и жп участъка Цветино – Велинград, където има паднали дървета върху железния път.