В момента в Обединеното кралство учат около 6 000 български студенти. Това заяви директорът на Британски съвет-България Любов Костова.

Само тази година около 1700 българи са приети в бакалавърски степени във Великобритания, а общият брой кандидати е около 2300. За сравнение, през първата година на страната ни от членството си в ЕС, броят на българите, които са учили там е бил около 300. Според Костова в последните години има стабилно задържане на интереса на българските кандидати към обучение във Великобритания. Нараства и броят на хората, които отиват там за напреднала магистратура и докторски разработки.

На първо място интересът на българите е насочен към икономическите специалности, следвани от компютърни науки. На по-високо място се изкачва и интересът към дизайна и инженерни дисциплини, както и към био науките.

Великобритания е водеща образователна дестинация, защото това е страната, в която 4 от университети са в топ 6 в света. Именно Великобритания е дала 88 нобелови лауреати, 45 % от хората, които правят наука там са от цял свят, около 90% от студентите след завършване казват, че са изключително доволни от преподавателите си. Това са част от причините, по мнението на Костова, които правят Великобритания толкова желана от нашенците. Тя акцентира и върху, това най-висок е делът на постъпилите на работа по специалността си именно след завършване на образование в Англия, не бива да бъдат подценявани и насърчаването на интернационализмът и високото качество на образованието, което се изразява в резултати.

Съветът на Костова към всички кандидат-студенти е да предвидят достатъчно време за процеса по кандидатстване, за да може да се върнат назад при случай на някакъв пропуск. А, все повече IELTS, а не TOEFL е стандартът за владеене на английски не само във Великобритания, но и в целия свят. Сред съветите й са още - кандидатите да се насочват към желанието си за дадена специалност и от палитрите университети, които я предлагат си изберат някой.

Днес в Шератон се провежда изложението "Британско образование", организирано от Британския съвет в България, където всеки желаещ може да добие представа за 23 университета от Великобритания. Кандидат-бакалаврите могат да минат и през щанда на UCAS, която е централизираната система за кандидатстване за бакалавърски програми.

Джон Тингъл, декан на Международното право в Nottingham law School, където учат около 15 български студенти разказа, че българските студенти там се отличават с, това че са много трудолюбиви и усърдни. Nottingham law School е едно от най-големите училища за право. Имат над 1300 професори и голяма част от тях са практикуващи адвокати. В университета има 3 зали, където студентите могат да се изправят пред примерна правна ситуация. Според Тингъл българските студенти, които идват да учат в Англия имат предимството на, това че знаят и друг език, освен родния, а правото не се практикува само в една държава.

Над 200 български студенти учат в Cardiff University, а много от тях се интересуват от инженерните дисциплини, бизнес и икономика. Харесваме българските студенти, те работят изключително усърдно, идват редовно в час и са изключително добронамерени, заяви той. Не се е случвало български студенти да опитват да мамят по време кандидатския си процес. На българските студенти може да се разчита и да им се ома доверие, заяви д-р Кевин Стак от университета.

Университетът съществува само от 50 години, но въпреки това е в топ 10, посочи Джули Хам, отговорник за Маркетинг отдела на University of Warwick, където учат 26 български студенти. Тя заяви, че се стараят да привлекат повече български студенти и са положително настроени към тях. Вероятността да се намери работа след завършване е много голяма, тъй като от университетът ни има връзки с работодатели, каза тя. Според нея това, което отличава University of Warwick от останалите е, тази година е бил отличен за университетът на годината. Изискванията са за диплома за бакалавър е между 5,50 и 5,90, а за магистрите успехът трябва да бъде над 4%, приема се и TOEFL и IELTS.

Калоян Янакиев беше дошъл на изложението, за да разбере повече за университетите във Великобритания. Искам да сравня образованието тук и там, за да преценя накъде да се запътя след 12 клас, обясни той. Насочил се е към инженерство или компютърни науки. А, на Великобритания се спрял, защото е чувал много добри отзиви за образованието там. Според него, образованието и условията в Англия са по-добри и признати, от колкото у нас.

Ивелина, която също е 12 клас беше дошла, за да се запознае отблизо с начина за кандидатстване в Англия и Шотландия. Избрала си е да учи английска литература, а според нея у нас няма реализация за това. Всеки казва не трябва да учиш, за да си писател, но според мен не е така, заяви тя. Тя се колебае между 5 университета. Отчасти я притеснява отношението към българите в Англия, но смята, че това е поради наложен стереотип, който не може да се пречупи. Има много хора, които се трудят, за да отидат там и се борят да променят това мнение, добави Ивелина.