“Даваме съвети на гостите как да използват билките, които са невероятно много тук. Препоръчваме и местности с чист въздух на болни, но рак не се лекува, помага се само на болни”, казва англичанинът Дъглас Уилям Джуел.

Хотелът на Дъглас и съпругата му Аманда Мери Джейн Херцог “Пърл Лодж” над Смолян се разследва, че функционира и като медицински център, в който се лекуват тежко болни чужденци.

Английското семейство говори за първи път пред българска медия, след като преди половин година започна разследването. Сигналът бе подаден от директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян. Ставало дума за лечение с препарата MMS, който представлява хлорен диоксид (това е активното вещество в обикновената белина) и е със спорни лечебни качества, а в някои държави е забранен.

В нарочен сайт хотелът се рекламирал като “известен медицински център в България, в който се лекуват рак и ревматоиден артрит”. В официалния форум на сайта, регистриран на 31 октомври 2011 г. на името на съпруга Дъглас се рекламира в Европа като известен медицински център в България.

След скандала сайтът бе изтрит, но следи от него все още се намират в кеша на гугъл.
Там има разкази на излекувани от рак, описани са методите, прилагани в клиниката. Оздравелите дори наричат Аманда Мери “епископ Мери”.

Става ясно, че страдащите и лекувани от различни онкологични заболявания са от цял свят. Има двама българи сред тях. “Не е имало директна реклама за лечение и обещание, че болестта ще се ликвидира.

Свързват ни покрай това, че съдействахме за организиране на два семинара в България на Джим Хъмбъл в София, а след това в Смолян”, казва Дъглас.

Джим Хъмбъл е изобретател и златотърсач, живее в Лас Вегас, щата Невада. Известен е с това, че излекувал болни от малария с доза стабилизиран кислород. След това се впуска да проучи причините. Твърди, че и хора, страдащи от множество други заболявания, също реагирали добре на приема на ММS. Джим Хъмбъл твърди, че хлорният диоксид е по-различен от хлора.

Хлорният диоксид убива патогените чрез окисляване, без да засяга здравите клетки и те не създават други комбинации. А хлорът ги убива чрез хлориране. Разпадат се и се изхвърлят навън от тялото. Лечението с ММS отдавна се дискутира в Западна Европа.

“Ние работим с някои от водещите учени в света. Предлагаме високо ниво и качество на здравеопазването в съчетание с модерни услуги, които осигуряват ефективно лечение с комфортен престой”, пише в сайта на Аманда и Дъглас.

Оттам става ясно, че курсът на лечение е 21-дневен, а цената, заплащана от болния - 5000 евро. Използваните терапии са: кислородна, райф машини, водороден прекис, масажи, акупунктура, кристали, китайски лекарства, DMSO терапия, MMS, CDS, DCA, Gcmaf, Goliec, хормонална терапия и още други.

“Ако имате спътник, който би искал да се присъедини към вас и да споделяте една и съща стая, таксата е още 1500 евро за пълен пансион”, е посочено в интернет страницата. В началото на това лято два смъртни случая насочиха властите в Смолян към хотела на Аманда и Дъглас.

И двамата починали англичани са били в последен стадий на рак. Заболяването на 62-годишния Стивън Калиган е доказано със скенер и рентген. Бил е в крайна тежка фаза и това е причина за смъртта.

Другият - 59-годишният Тимоти Рупел, е бил с огромен тумор на белия дроб. Четири дни преди да почине, е минал през болницата в Смолян, направени са му изследвания. Нашите лекари направо се чудели как е живял. В средата на септември прокуратурата в Смолян спря заведените досъдебни производства за смъртта на двама мъже.

“Проверката дали не става въпрос за прилагане на неконвенционални начини на лечение спрямо пациенти без наличие на съответна правоспособност и регистрация, което би могло да крие висок здравен риск и да предизвика висока обществена опасност, все още не е приключила.

На 23 юни е разпоредено да се извърши проверка дали в хотели и обекти, намиращи се в местността Смолянски езера, се извършват дейности, свързани със здравеопазване, или други дейности без съответната правоспособност.

От друга страна, следва да се изясни дали се отнася за измама на определени клиенти, които са въведени в заблуждение относно предоставените им услуги и евентуално лечение”, каза прокурор Иван Спиров, говорител на окръжната прокуратура.

Според шефката на РЗИ д-р Мими Кубатева англичаните нямат регистрация за такъв вид дейност. Хотелът е бил регистриран в инспекцията през август 2010 г. като хотел с басейн и спа. Проверяван е, като последната проверка е през януари т.г.

Не са установявани нарушения. Спазвали се санитарно-хигиенните изисквания. Това, което е променено, е, че от 2012 г. досега остава да работи само първият етаж като хотел, останалите апартаменти са разпродадени.

Здравни инспектори опитали да направят проверка през юни, но не са допуснати и от службата решили да сезират прокуратурата. Според Закона за здравето лицето, което упражнява такъв тип лечение, трябва да се регистрира в РЗИ.

“Нямат подобна регистрация и ако описаното в сайта им, който вече е свален, е така, означава, че извършват нелегална дейност. Говорих с човек, който е ползвал там услугите. Той каза, че се касае за хора в терминален стадий, отчаяни от всичко”, каза д-р Кубатева.

От лятото хотелът практически не работи. На входа има табелка, която уведомява посетителите за това. Сега в него има трима пазачи, а преди ски сезона предстои да бъдат назначени още хора.

“Много разбрани хора са, учтиви и внимателни. Коректни работодатели - плащат навреме и според договорката. Българите не са така”, казва единият от пазачите на имота.
“Съдействаме на органите да се изясни възникналата ситуация. Познавахме и Стивън, и Тимоти. Единият от тях точно заради въздуха и билколечение живя една година повече - лекарите в Англия го бяха отписали”, казва Дъглас.

Приживе дори пожелал да бъде кремиран и прахът му да се разпръсне над Родопите. Чужденецът не приема опитите на традиционната медицина да лекува тежката болест само с операции, лъче- и химиотерапия. Твърди, че тя успява само при 3-4% от тежко болните.

В средите на неконвенционалната медицина се говори за успеваемост до 60%. Огромната разлика в процентите се дължала на бизнесинтереси на фармацевтични и здравни лобита, а хората измирали.

Твърди, че съпругата му е била болна от рак преди 15 г. Аманда е работила като адвокат в областта на продажбите на недвижими имоти. Имала рак на гърдата с разсейки, които стигнали до коремната област, както и заболяване с форма на левкемия.
След операция, лъче- и химиотерапия лекарите я отпратили вкъщи неизлекувана и така да дочака края на дните си. Дъглас, който е инженер, по това време работел в “Гинес” и отговарял за бизнеса в Африка. И двамата се отказват от престижните и доходни професии. Захващат се да четат и да търсят нетрадиционни форми на лечение на болната Аманда.

Стигнали до 3 решения - лечение с билки, известни на индианци от Северна Америка, с ядки - от Хималаите, и ММS. Пробвали и трите метода. “Аманда беше 30 кг, започна да напълнява лека-полека, порасна  коса, а болестите  почти отшумяха”, твърди Дъглас.
Покрай нейното здравословно състояние се запознали и с неконвенционалния метод за лечение на болни от рак и хората, които го прилагат.

Семейството решава да продаде всичките си имоти в Англия и да започне живота си на чисто и на друго място. След 2 проучвателни посещения в България решили да закупят имота, който е в подстъпите към местност Смолянски езера, известна с чистия въздух и с отрицателната му йонизация.

Петзвездният “Пърл Лодж” е и на метри от пътя за Девин. Половината от него е продадена във вид на апартаменти предимно на техни сънародници, а останалата част се отдава за туристи. Чужденците предлагат цялата гама от услуги, характерни за зимните курорти - от наем на ски до превоз до пистите.

Аманда и Дъглас имат и собствен противопожарен автомобил, който е с английска регистрация. Преди това купили къща в близкото с. Стойките, строят и друг хотел близо до ски плаца “Студенец” в курорта Пампорово, който обаче не е завършен.

“Бизнесът в България е много труден заради кризата, но се справяме”, казва дипломираният инженер. Освен с хотелиерство Дъглас докарва доходи и от консултантска дейност по специалността в родината си. Двамата с Аманда имат общо 17 деца. 9 са техни, а 8 осиновени. Всички ги отгледали и вече се справят сами с живота в Англия. 4 от тях, докато израснат, са учили в България.
Властите в Смолян разследват сигнал, че в петзвездния “Пърл Лодж” се е извършвала нерегламентирана лечебна дейност на тежко болни хора.