„Не повишаването на осигуровките пълни осигурителните фондове, а политиката по доходите и нивото на доходите. То от своя страна зависи от образователната система. Трябва да направим нещо в образователната система и пазара на труда, който да е синхронизиран с изискванията на бизнеса. Тези неща в комплекс биха довели до намаляване и ликвидиране на дефицита. Но ако ние продължим да изстискваме последните капки пот и кръв от хората, няма да направим кой знае какво”, каза пред Нова тв финансовият експерт Мика Зайкова.

„Когато говорим за пенсионна реформа не става въпрос само за възраст, стаж и осигуровки, говорим и за заместващ доход от пенсии. В решенията на политиците има само една цел – да се намали дефицита в пенсионния фонд. Ако целта беше друга, тогава щеше да трябва да гледаме нещата в широк план”, категорична бе тя.

„Навсякъде в Европа моделът от 60-те, в който се обещават много неща на хората, не издържа макроикономически. Така ще има много възрастни и малко хора и всичко ще имплодира. Хората ще работят повече”, категоричен бе анализаторът Лъчезар Богданов. Според Зайкова обаче, хората в Европа наистина работят повече, но при пенсиониране получават между 70 и 90% заместващ доход.

Според Богданов половината от новоотпуснатите пенсии през изминалата година са за хора, които не са навършили 65 години. „Очевидно имаме проблем, че едни се пенсионират много рано, ако там не се промени нещо, ще трябва останалите да се пенсионират много късно”, коментира той.

„Чрез корупционни практики се увеличиха много пенсионерите, които са инвалиди. Те трябва да получават по-високи пенсии, но там трябва да се въведе ред и порядък и да се изчистят пробойните от системата”, каза Зайкова.

„Пенсионната система не може да се гледа извън контекста на цялата икономическа картина. Отново сме в свръхдефицит. От една страна министерствата казват, че няма пари, а от друга – икономиката е стагнираща. Трябва освен да мислим в дългосрочен план какво ще стане с пенсионерите, през следващите години да видим как икономиката няма да се затрие”, заяви Богданов.

„Има опасност младите хора да не се пенсионират на 65, защото има безработица и отделно се броят стажа и възрастта. Ако си бил безработен известно време, ще трябва да се пенсионираш по-късно, за да получиш пълна пенсия”, добави Зайкова.