В Крим се проведе референдум. Русия сама не си измисли това допитване. Парламентът в Крим бе избран съгласно украинското законодателство, което бе прието преди години.

На базата на този референдум както в Косово, така и в Крим, бе приета декларацията за независимост. След това те се обърнаха към Руската федерация да бъдат приети в нея.

Това каза руският президент Владимир Путин пред участниците в международния дискусионен клуб "Валдай". Аз се учудвам, защо в случая с Косово "бялото бе определено като бяло, а това в Крим - черно". Народите имат право на самоопределение съгласно устава на ООН, каза още Путин.

Според него след разпада на СССР западните държави са започнали въобще да не се съобразяват с Русия и да правят каквото си поискат, без да зачитат каквито и да са правила". "Значи някой може да прави каквото си поиска, без да се съобразява с нищо, а ние нямаме право да защитим правата на рускоезичното и руско население в Крим?", попита Путин.

Той каза, че "никога не е поставял под въпрос суверенитета на Украйна, но съвсем друг е въпросът за създаването на Украйна в сегашните й граници, който е доста сложен процес". Според него международната общност се намира на кръстопът и има опасност от игра без правила, а глобалната сигурност е отслабнала".