След отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка вложителите със сметки до 100 000 евро ще си получат парите с "подстригана" лихва. Това означава, че те няма да получат проценти между 8 и 9 на сто върху депозираните суми, каквито даваше КТБ.
След като финансовата институция бе поставена под специален надзор на 20 юни, квесторите от БНБ промениха лихвената политика на трезора. Това е тяхно право по закон, обясниха тогава от централната банка. Със задна дата доходността беше променена на 2-3 на сто. "Подстригването“ няма да важи за стари периоди, съобщава "Преса". Така например, ако депозитът е едногодишен и е направен през 2012, но е подновен през 2013 и 2014 г., лихвата ще се намали само за последната година.

Важно е да се знае, че хората с преференциални сметки (договори с условия, които са различни от обявените) няма да получат никакви пари. Те не са гарантирани.

20 работни дни след отнемането на лиценза на КТБ Фондът за гарантиране на влоговете трябва да започне да изплаща парите на вложителите. За целта след процедурата квесторите трябва да предоставят информация за сметките. С решение на институцията се избира една или няколко банки, които ще започ­нат да изплащат гарантираните депозити.

За да си получат парите, вложителите трябва да носят личната си карта и договора за депозита. Те могат да не теглят парите си, а да ги оставят на влог в новата банка.