България е на първо място в Европа по брой изоставени деца до 3-годишна възраст. Около 2 хиляди бебета всяка година остават на грижите на държавата.
Историята за бебето, оставено в контейнер за боклук в Казанлък, ни накара да потърсим отговорите на това какви са причините да водим и в тази негативна класация и каква е съдбата на тези деца.
Малко над 3800 са децата, които в края на миналата година живеят в детски институции у нас, една трета от тях са на възраст до 3 години.
Сред най-честите причини бебетата да бъдат изоставени в дом са бедността, увреждане или липсата на подкрепяща среда - тоест родителите нямат работа, нямат възможност да осигурят специфична здравна грижа на детето, с тях не работи психолог.
Най-много бебета се изоставят в родилното отделение. Така мислела да направи и 22-годишната Верка Маринова. Когато преди 2 години се появил Валентин, тя се почувствала в безизходица.
„На квартира, с една заплата, с две деца, едва смогвахме, просто нямахме отникъде помощ. Плакала съм с дни, като съм взела решението. Просто ми трябваше капка надежда, която да ме откаже от решението ми", обяснява тя.
Самата Верка е отраснала по детските домове. За да не повтори синът ѝ нейната съдба, помогнали социалните работници и психолози от фондация „За нашите деца". Те спасяват над 200 бебета годишно, подпомагайки родителите.
„В първия момент, в който те видят подкрепата до себе и разберат, че могат да разчитат и някой ще извърви трудния път до тях, ние сме налице", казва Елка Налбантова - психолог и социален работник, директор на фондация „За нашите деца".
Въпреки всичко остава висок процентът на майките, които изоставят децата си в дом. Особено, ако са с увреждане.
„Това е групата, която е най-непредпочитана, както от осиновителите, така и от приемните семейства. Ако има осиновявания на деца с тежки увреждания, то те са в чужбина", обяснява Антоанета Ненкова, координатор на проекти за деца в институции към БХК.
Въпреки дългия списък от кандидат-осиновители у нас, домовете се пълнят с деца, които никой не иска.
Според Цветанка Бахчеванджиева, главен експерт „Дирекция закрила на детето" основна причина за това е, че огромната част от желаещите да осиновят дете са заявили като предпочитания, като профил на детето, деца в ниска възраст, здрави, без фамилна обремененост. „Вписаните в регистъра в голямата им част не отговарят на този профил", допълни тя.
За миналата година 737 деца са получили семейство у нас. Международните осиновявания са малко над 400.
От 2010 г. е в ход реформа, която има за цел да закрие всички детски домове у нас до 2025 г. С 2 сиропиталища за бебета това вече се случи, предстои да видим как ще се промени ситуацията с останалите, съобщава bTV.