Държавата няма финансова възможност да участва в евентуалното оздравяване на КТБ. Това заяви Цецка Цачева в предаването „Панорама” по БНТ.
„Наистина отговорност трябва да се носи и от правителството, по време на което се случи сривът с тази банка. Тук няма как г-н Пламен Орешарски да стои настрани само защото мандатът му бе прекратен предсрочно. Ако състоянието действително е такова, ние сме за незабавно изплащане на гарантираните влогове. Ако има чуждестранен инвеститор, това е приемливо за нас, но държавата няма как и откъде с този финансов ресурс да стори това”, коментира Цецка Цачева от ГЕРБ.

Тя заяви още, че ще разчитат на Патриотичния фронт при съставянето на едно ново правителство:
"Дълбоко сме благодарни за политическата подкрепа на Патриотичния фронт, но формулата за управление, която е успешна според нас е политически кабинет със споделена отговорност. Затова желаем Патриотите да участват в правителството", заяви тя. Завоят в политическата позиция на ГЕРБ е буквално от последните часове.

"Какво искаме ние зависи от това каква е обективната реалност", добави тя. И заяви, че на този етап все още ГЕРБ е далеч от формулата на кабинета. „Ако не се състави с първия мандат правителство, ние отиваме към избори.”

Дора Янкова от БСП също коментира дебатите за правителство: „В дясноцентристко управление ние няма как да участваме. Необходимо е да има лява, силна партия като БСП, която да бъде в опозиция. Понесохме тежка загуба, избирателят ни наказа. Ще са необходими дълбоки промени. Под натиск трудно би се поддал председателят да работи, но той заяви, че в рамките на един месец ще направи кадрови промени.”