Консумацията на една чаша вино или на една бира на ден се отразява добре на паметта, установи американско проучване, цитирано от "Дейли мейл".

Специалистите от университета в Тексас, водени от д-р Брайън Даунър, стигнали до този извод, след като направили изследвания на пенсионери на възраст над 60 години.

Тези от тях, които консумирали всекидневно по чаша вино или бира, по-добре си спомняли отминали събития.  Техният хипокампус, областта на мозъка, която контролира паметта, се оказал с по-големи размери.

Редовната консумация на малки количества алкохол помага и срещу деменцията, установи екипът на д-р Даунър.

Предишни експерименти с опитни животни доказаха, че умерените дози алкохол водят до увеличаване на нервните клетки в хипокампуса. Учените предполагат, че подлагането на мозъка на малки дози алкохол ускорява освобождаването на химикали, свързани с когнитивните функции и обработката на информация.

Пенсионерите, които "консумират отговорно" алкохол, разполагат с по-добра "епизодична памет", която им помага да си спомнят специфични събития. Но тексаският екип изтъква, че всекидневната консумация на чаша вино или бира не повишава общия интелект на индивида.