Въпреки че преди малко повече от седмица Националният съвет на БСП даде мандат на лидера на партията Михаил Миков за "пълна промяна" в тясното ѝ ръководство, никой не очаква той да стори това на предстоящия в неделя пленум.

На форума ще бъдат взети неотложни решения, изискващи одобрение от Националния съвет – да се гласува ръководството на парламентарната група на "БСП – Лява България" и да се одобри кандидатурата й за зам.-председател на Народното събрание (НС), какъвто пост се полага на всяка от формациите в НС.

За зам.-председател на НС най-вероятно ще бъде номиниран Янаки Стоилов, заявиха източници на Mediapool от ръководството на БСП. Като втора политическа сила с 39 депутати при 84 за ГЕРБ, социалистите няма да оспорват правото на победителя в изборите да посочи свой председател на НС, чието първо тържествено заседание ще е в понеделник.

Мая Манолова, която се очакваше да остане зам.-председател на парламента като в предходния мандат, е "в немилост", заради преференциалното гласуване, залегнало в Изборния кодекс, чийто автор бе тя. "Манолова едва ли ще получи партиен пост скоро, тъй като цялата БСП ѝ е бясна, заради недействителните бюлетини, които можеха да ни донесат поне още един или два мандата", казват социалистите.

По най-актуалния въпрос – дали и под каква форма БСП да участва в бъдещото управление начело с ГЕРБ, решение едва ли ще бъде взето, твърдят от "Позитано".

"Ще бъдем спретната опозиция", а когато има съвпадение по някои закони, ще ги подкрепяме, коментираха социалисти.

Междувременно лидерът на БСП Михаил Миков информира в петък следобед, че все още очакват от ГЕРБ да определят къде, кога и в какъв формат да се проведат консултациите им за съставяне на правителство. От партията на Бойко Борисов заявиха преди ден, че няма проблем срещата да е в парламента, както настояват БСП, а не в централата на ГЕРБ, където по-рано тази седмица имаше преговори с Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

По думите на Миков обаче у нас няма условия за голяма коалиция: "Много неща се изговориха, за големи коалиции, ама изборите не дадоха възможност за голяма коалиция. С малки резултати на изборите - 84 (депутати на ГЕРБ - бел.ред), 39 (на БСП) трудно се решава по аналогия въпроса с голямата коалиция. И затова изчакайте малко, намесиха се трети, четвърти, пети партньор, текът някакви консултации. Ние отстояваме нашите предизборни ангажименти. Ние ще участваме в консултации, ако се определи мястото, часът и форматът. Ако кажа тези неща на вас, защо да ходя на консултации?".

БСП планират до две седмици след сформирането на парламента новият председател на партията да направи промени в Изпълнителното бюро, което в момента работи в оставка. Нагласите са, че смените по-скоро ще са козметични, независимо от разразилите се вътрешни битки и искания за оставката на цялото бюро, най-вече на Димитър Дъбов.