8 заместници - трима постоянни, другите на ротационен принцип, ще има сигурният председател на 43-ото НС Цецка Цачева, съобщава "24 часа". ГЕРБ ще номинира за поста Десислава Атанасова или Менда Стоянова. Последната вече има опит във воденето на заседания. Юристът Атанасова бе деен участник в комисията за новия Изборен кодекс, където двете с Цецка Цачева се бореха настървено срещу Мая Манолова. Която и от двете да седне на трибуната, другата ще получи шефско място в постоянна комисия: Стоянова - на бюджет и финанси, Атанасова - на здравната или на правната.
БСП ще номинира за зам.-шеф на парламента Янаки Стоилов. Решението ще бъде взето от пленума в неделя. ДПС ще заложи отново на Алиосман Имамов.

Пълно неведение засега цари в Реформаторския блок. Те ще решат кого да номинират за зам.-шеф на парламента ден преди откриването на 43-ото НС, което е насрочено за 14 ч в понеделник. Номинацията им ще е съобразена с деликатния баланс за лидерството на групата, около което вече витае напрежение. Вариантите в блока са да имат 1 председател или двама или трима съпредседатели. "Всичко е навързано. Ако Кунева и Лукарски станат министри, Радан Кънев, който твърдо остава депутат, ще е единственият шеф на групата, а някой от СДС или ДБГ ще получи зам.-председателската позиция на парламента", обясни човек отвътре. Механизмът на баланс в блока е толкова фин, че там си пишат правилник, според който част от решенията ще се вземат с мнозинство от 2/3. Откъм патриотите зам.-шеф на НС ще е лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов или съпартиецът му проф. д-р Милен Михов.

"Атака" вероятно ще прати на трибуната Десислав Чуколов. В АБВ спрягат за поста две имена - Борислав Борисов или Росица Янакиева, но решението ще бъде взето от парламентарната група в понеделник.

Депутатите на ГЕРБ ще козируват на Цветан Цветанов, който е сигурният им шеф. Парламентарните групи на БСП и ДПС ще се водят от лидерите Михаил Миков и Лютви Местан.

Радан Кънев ще е шеф на фракцията на реформаторите. Интригата е дали ще го "балансират" още един или двама - от партия, различна от ДСБ.

Шеф на групата на Патриотичния фронт ще е Валери Симеонов, гласяла договорка в коалицията. Предводител на “Атака” и в НС ще е Волен Сидеров. Очаква се групата на АБВ да оглави Ивайло Калфин.

Никаква яснота няма на този етап по отношение на ръководството на комисиите. Още след срещата с ДПС миналата седмица Цачева увери, че ще даде шефски места на всички групи. Отсега се очаква, че по една председателска позиция ще получат ДПС, ББЦ и “Атака”, чиято подкрепа в парламента ГЕРБ не очаква. Сред предложените на тях ще са не толкова ключови комисии, например за жалбите и петициите.

С по-добри шансове са реформаторите и патриотите, които са вече почти сигурни участници в бъдещото управление, макар че последните не искат властови позиции. От РБ споделиха вчера, че се надяват на ключови комисии от типа на правна, финансова, здравна, по образованието. Ако получат икономическата, с най-големи шансове да я оглави е Мартин Димитров. Каракачанов пък може да поеме тази по отбраната.

Засега НС ще стартира с две временни комисии - правна и бюджет и финанси. Първата се създава в началото на всеки мандат, за да изработи правилника за работа на депутатите. Втората обаче е извънредна - заради кризата с КТБ.

Поне 3 часа ще продължи откриването на 43-ото НС, става ясно от сценария, който написаха днес представителите на 8-те парламентарни групи. Стартът ще бъде даден от доайена - Стефан Данаилов от БСП. Депутатите ще се закълнат под погледа на патриарха.

Церемонията ще е по-дълга от всички досега именно поради рекордно големия брой политически фракции. Лидерите им ще говорят до 8 минути. По настояване на Атанас Мерджанов от БСП за първи път времеви лимит ще има и за държавния глава - Росен Плевнелиев получава 10 минути.

Само стъклена врата ще дели заклетите политически врагове Волен Сидеров и Валери Симеонов в парламента. Групите на “Атака” и на Патриотичния фронт получават стаи една до друга, които са свързани с такава врата. Това стана ясно сле днешната организационна среща между представителите на 8-те групи в НС.

Стъклената врата ще трябва да се зазида, защото ще бъде строшена след първия скандал, а и през нея ще се чува какво си говорят в двете стаи, коментираха от администрацията.

Решението на ГЕРБ за разпределение на стаите вбеси Сидеров и той напусна сградата, обявявайки, че “задкулисието е в действие”. Дават ни едно коридорче, където доскоро стояха секретарките ни, ще търсим място при журналистите или ще опънем шатра до НС, каза той.

ГЕРБ разпределяли стаите на принципа квадратен метър на депутат. Така на големите групи се падали по 1,6 кв. м на човек, на “Атака” - 2 квадрата, а най-добре били реформаторите - с 2,1 кв. м на депутат. Присъствали на срещата разказаха, че заради “Атака” дори Красимир Велчев и Димитър Главчев от ГЕРБ влезли в остър спор един с друг.

АБВ получават кабинет 20, нашумял още като “стаята с кафеварката”. Това е спорната стая, която ГЕРБ ползваха миналия мандат, а Михаил Миков като шеф на НС я запечата, защото Бойко Борисов пушел в нея пури. Лидерът на ГЕРБ тогава се оплака, че в нея му останала кафеварката. Така само стена ще дели АБВ от управляващата партия.

Ивайло Калфин обаче влазъл в остър спор с Румен Йончев от ББЦ, защото не харесал отредените на групата му места в пленарната зала - в средния блок зад ДПС, и поискал столове вляво. (Кой къде ще седи - виж графиката.)

От другата страна на ГЕРБ, които запазват трите си стаи от предишния мандат, ще са реформаторите. Те се настаняват в кабинета, който досега ползваше лидерът на ДПС Лютви Местан. ДПС и БСП запазват стаите си. (Пълното разпределение на кабинетите - виж схемата.)

Спор възникнал и за цветовете, с които групите ще бъдат изобразявани на електронното табло при гласуване. Тъй като три формации са с партиен цвят синьо, било решено ГЕРБ да са в по-светъл нюанс, РБ - в по-тъмен, а Йордан Хаджиев поискал за Патриотичния фронт много наситено тъмносиньо.