"Дълбоко сме благодарни за политическата подкрепа на Патриотичния фронт, но формулата за управление, която е успешна според нас, е политически кабинет със споделена отговорност. Затова желаем Патриотите да участват в правителството", заяви Цецка Цачева в предаването "Панорама" на БНТ. Завоят в политическата позиция на ГЕРБ е буквално от последните часове.

"Какво искаме ние зависи от това каква е обективната реалност", добави тя. И заяви, че на този етап все още ГЕРБ е далеч от формулата на кабинета.

„Към настоящия момент изобщо не е ставало дума още за разпределение на министерски кресла и на ресори. В политиката механични заменки няма как да се правят. Ние зачитаме волята на българските избиратели, които отредиха 8 политически субекта да бъдат в Народното събрание. От БСП категорично заявяват, че остават в опозиция. При положение, че от друга страна Реформаторският блок поставят също категорично условие – без левицата в един кабинет на споделена отговорност, разбирате колко е трудно да се постигне очакваната формула. С реформаторите имаме сходни мнения. Нямаме проблеми с Реформаторския блок по отношение на политиките, на приоритетите, които едно такова правителство трябва да прилага. Нека не забравяме, че ДПС заяви подкрепа, но на правителство на малцинството, което да не е коалиционно. Тоест те казват, че не биха подкрепили коалиция ГЕРБ и Реформаторския блок, тъй като ние пак сме малцинство. Ние бихме казали, че по-лошо от предсрочните избори е нестабилно управление“, каза още Цецка Цачева.