60-годишен мъж издъхна днес пред Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград, след като му прилоша при личния лекар. Общопрактикуващите лекари се оплакаха за проблем с двата асансьора в поликлиниката, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Инцидентът с В. Николов станал по обяд днес. На мъжа му прилошало, след като влязъл в кабинета на джипито си. Той се намира на третия етаж на поликлиниката. След като джипито видяло, че пациентът колабира се обадил на 112. От Центъра за спешна медицинска помощ към кабинета тръгва по стълбите дежурният лекар, медицинска сестра и шофьор. Качват се по стълбите, тъй като малкият асансьор, ползван от пациентите и общопрактикуващите лекари от днес е в профилактика. В сградата на поликлиниката има още един - голям асансьор, който бе изцяло обновен в началото на тази година. Проблемът при него е, че се пуска с чип. Той обаче се намира в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград. При тях, защото те основно ползват големия и единствен асансьор в сградата на поликлиниката, в който се събират носилки. С него до отделението по образна диагностика се качват пациенти в тежки състояния след инциденти или катастрофи, които се нуждаят от изследване в специализираното отделение. То се намира на 4-я етаж. Понеже понякога асансьорът се ползва от отиващи при личните си лекари, големият асансьор се пуска от месец само с чип.

Поради зачестилите инциденти с асансьори в страната, при които само за месец загинаха двама души, днес на малкия асансьор бе започната профилактика. Той е минимум на 35 години.

Качвайки се при почувствалия се зле пациент, дежурният в ЦСМП лекар, чиято централа се намира в същото затворено каре на поликлиниката, където е и управата на МБАЛ, поставят 60-годишния мъж на леглото в лекарския кабинет. Лекарят и шофьорът идват само със стол на колела. Понеже пациентът се влошава, се обаждат за носилка. Тя се бави, защото чипът е в СПО. Вземат го от охраната на МБАЛ и свалят пациента с големия асансьор, пуснат с чипа.

В двора на поликлиниката, на 10 метра от СПО, обаче мъжът издъхва. Смъртта му вероятно е настъпила вследствие на мозъчен кръвоизлив. Положението било неспасяемо, но близките се нахвърлят на шофьора, който при спешни повиквания е и санитар.

Починалият днес мъж се е оплаквал още от миналата неделя, но едва днес го убедили да отиде на лекар. Близките му не са пожелали аутопсия.

"Ние си плащаме солидарно таксата за малкия асансьор. Правилно е, че е в профилактика, но какво да правят пациентите ни. Пред дни мой пациент колабира на път за лабораторията на втория етаж, понеже малкият асансьор бе зает. Редно е докато тече профилактиката на малкия, да имаме достъп до чипа за екстремни случай", каза пред БГНЕС един от общопрактикуващите лекари в здравното заведение.