Нов вид измама дебне за жертви, този път тя е насочена към по-интелигентните хора, сигнализираха потърпевши във Велико Търново. Те получили телефонно обаждане с известието, че са избрани за участие в томбола, която разиграва безплатни екскурзии в чужбина за двама.
Според сценария, за да пътуват до екзотична дестинация, набелязаните жертви трябва да „платят” между 450 и 900 лв., а на часа са заставени да подпишат и договор за това, пише „Борба”.

Една от първите жертви на новата телефонна измама е ветеринарният лекар д-р Здравко Димитров, разказва самият той.

„Звънна ми любезна дама, за да ме уведоми, че е представител на фирма „Соларис” и съм избран на произволен принцип за тяхна рекламна кампания и томбола за екскурзия за двама. Попита ме коя ми е любимата дестинация и отговорих Флорида. Не се сетих да проуча откъде ми има телефона, тъй като номерът ми е публичен, има го по реклами и брошури”, обяснява още д-р Димитров.

Няколко дни по-късно от същото място му звънят, за да му честитят, че е избран и печели пътуване. За целта обаче трябвало да отиде на събеседване в заседателна зала на местен хотел и да носи със себе си пари, тъй като фирмата щяла да го уведоми и за други предложения.

„Стана ми съмнително и започнах да проучвам въпроса. Разговарях с мой близък приятел и се оказа, че и той получил подобно предложение. Също се оказал „печеливш” в томбола за екскурзия и са го поканили да отиде на среща с тях, но на друго място във Велико Търново и в друг ден и да носи пари”, разкри още ветеринарят. Двамата потърсили информация за фирмата „Соларис” в интернет и останали изненадани. В няколко форума потребители разказват как с тях също са се свързали уж за безплатни екскурзии и с новината, че печелят награди пътувания, но впоследствие са били карани да подписват договори и да плащат различни суми.

Собственикът на малък хранителен магазин Николай Василев от Горна Оряховица също е един от „спечелилите”.

„Ходих на среща, но ми обясниха, че тъй като си бях избрал Малдивите и за там нямало свободни хотели, можело само срещу 900 лв. да пътувам до Ню Йорк заедно с придружител за една седмица, а цената била изгодна, тъй като реално екскурзията струвала петорно”, признава мъжът. Той категорично отказал да заплати, след което му обяснили, че има и по-евтини варианти, а цената паднала наполовина. Трябвало обаче да подпише договор, което го стъписало, и също последвал отказ.

Проверка в регистъра на лицензираните туроператорски фирми показва, че „Соларис” не е включена. Такава фирма има, но се занимава с промоции, рекламни кампании и посредничество. Посочените телефони на офиса й в София в момента са изключени.