Американският милиардер Донълд Тръмп се нахвърли яростно върху президента на САЩ Барак Обама заради последния случай на човек, който може да е заразен с ебола, в Ню Йорк. „Ако този доктор, който така самонадеяно пристигна в Ню Йорк от Западна Африка, има ебола, тогава Обама трябва да се извини пред целия американски народ и да си подаде оставката”, заяви Тръмп на страницата си в Туитър.
Както БЛИЦ съобщи, 33-годишният Крейг Спенсър, член на „Лекари без граници”, се завърна от Гвинея в САЩ със симптоми на смъртоносната болест.

„Седмици съм говорил на президента Обама да спре полети от Западна Африка. Това е толкова просто, но той отказа. Пълна некомпетентност”, гневи се Тръмп в социалната мрежа.

„Барак Хусейн Обама е много по-лош президент от Джими Картър”, добави той.

Тръмп неведнъж е подлагал на критика президента на САЩ заради политиката му относно ситуацията около разпространяването на ебола. Милиардерът дори е изказвал съмнения за психичното състояние на Обама, като написа: „Струва ми се, че нещо не е наред с психическото здраве на президента Обама. Защо не спира полетите? Психо!”.

Досега в САЩ от ебола е починал Томас Дънкан, който по време на лечението си е заразил и една медицинска сестра.

На 16 октомври Барак Обама проведе съвещание относно борбата с разпространението на вируса ебола, по време на което заяви, че забраната за пътуването в страните от Западна Африка не е най-добрият начин за борба с болестта. По думите на президента, мерките, които се вземат на летищата в САЩ, са адекватни.