ЕС е поискал от България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия и Малта допълнителна вноска за бюджета на съюза на стойност между 6,5 и 340 милиона евро, съобщи официален източник на британското правителство, цитиран от агенция Блумбърг.

По-рано днес беше съобщено, че британският премиер Дейвид Камерън е прекъснал срещата на върха на ЕС, за да настоява за извънредна среща на финансовите министри на страните от ЕС по повод искане от Брюксел на допълнителни 2,1 милиарда евро от Лондон, разкри запознат източник.

Вчера Камерън се срещнал с Рюте, за да поиска подкрепа срещу настояването на съюза, съобщи официален представител на британското правителство, пожелал да остане анонимен. На днешната среща Камерън атакува действията на ЕС по въпроса, като заяви, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу нямал никаква представа за последиците от искането във Великобритания. Италианският премиер Матео Ренци също се противопоставил.

Говорителят на Европейската комисия Патрицио Фиорили заяви, че допълнителната вноска била резултат от промяната в начина, по който ЕС изчислява брутния национален доход и не е политически мотивирана. "Виждаме правилата и ги използваме, за да изчисляваме новия Брутен национален продукт на всяка страна членка. Това е механичен процес", заяви Фиорили.