България трябва да се готви за нова бежанска вълна, ситуацията в Турция е критична, а БЧК е в пълна готовност да посрещне проблема. Това предупреди председателят на Българския червен кръст Христо Григоров по време на участието си в тържествата по повод 100 години от създаването на организацията в Кърджали, предаде БГНЕС.

"Категорично ще има нов приток на бежанци през българо-турската граница, вълната не е спирала и върви и в момента. Много сме притеснени и много сериозно се готвим за това. В момента държавата се е справила с проблема, наляха се много средства, сега ситуацията с бежанците у нас е под контрол", коментира Григоров. Той обаче акцентира на влезлите в Турция напоследък над 170 000 души. Според него те биха се насочили към нашата граница, за да преминат към Европа.

"Това за Турция е голямо бреме и очевидно ситуацията там не е под контрол, което неминуемо ще засегне и България. Така, че ние очакваме една голяма бежанска вълна, не може да се прогнозират мащабите й. Дано политиците в глобален мащаб се усмирят, за да се успокоят и регионите", допълни Христо Григоров.

Председателят на БЧК увери, че не се допускат злоупотреби при раздаване на помощите в потопените райони и се реагира светкавично дори само при намек за подобно нещо. "Всичко се следи стриктно и с протоколи. Не ползваме посредници и гарантираме, че осигурените помощи – пари и натура, отиват именно при нуждаещите се. Дарителите на финансови средства държат да имат обратната информация, Общественият фонд при БЧК следи внимателно за движението на парите от банковите сметки", посочи Григоров.

Той каза още, че "не се притесняваме, че при кризи изпреварваме държавата, това е мисията ни". Според него големият проблем е в координацията между институциите, отговорни за действията при такива ситуации.

"Не може един човек в Мизия да сочи дъждовете като причина за потопа, друг представител на държавата да твърди, че заради скъсани диги градът бил залят. Необходимо е оперативните институции да бъдат ръководени от експерти, а не от политици. Имаме много и различни партии, но българските политици не притежават културата на голямата политика. Затова често институциите влизат в задочни спорове и дискомфорт, докато защитават различните си политически виждания", коментира Григоров.